Hejsan!
 
Hur tänker ni kring att lösgöra hästen? Tycker ni att det är viktigt eller är det viktigare för er att bara få galoppera?
För att ha en ärlig häst som är framme för hjälper, lyhört och lyssnar på sin ryttare krävs det att hästen är avslappnad i alla muskler, och att den har fått en ordentligt blodcirkulation innan man kan börja lösgöra den. Annars kan det få fel effekt om inte hästen får en chans att få blodet att cirkulera runt. En häst som är lösgjord, rör sig utan spänningar, och med fria och nartuliga gångarter. Detta krävs för att man ska få en häst som utvecklar sina gångarter, gå i from avslappnat, osv. Lösgjordhet är otroligt viktigt, om vi inte lösgjör hästen så kan vi väldigt lätt överbelasta hästens muskler. Är hästen inte i harmoni och jämtvikt med sin ryttare kan lösgörande arbete få en negativ effekt istället, och det vill vi ju inte ha?
Det är olika från häst till häst vilket som är lättast för en häst att bli lösgjord på. En unghäst t.ex. kan behöva travas fram friskt och ordentligt, medans en lite äldre häst kanske mår bättre av att få börja med att galoppera fram lite granna före det lösgörande arbetet.
 
Hur gör ni, och vad passar just DIN häst bäst, när det gäller att lösgöra den? :)
 
Här har ni en avslappnad, lösgjord, lugn och harmoniskt häst!
Här är hon spänd, inte lösgjord, springig osv.
 
Alltså så ser man skarpt stor skillnad på vissa hästar om dom är lösgjorda eller inte ;)