"den där j*vla hästen, gjorde så vi rev" "h*n vägra ut oss" "va håller hästen på med" Ja, listan kan bli lång. Men det är ALDRIG hästens fel att det går dåligt på en träning eller tävling. Visst hästarna har vissa dagar då dom verkligen inte vill precis som vi människor bara går emot allt vissa dagar. 
Men att hästen vägrar ut sig eller river på en tävling är aldrig hästens fel, du kanske la hästen fel på hindret från början, red slarvigt och kom helt fel in på hindret, hästen var snäll och hoppade men rev. Klandra inte hästen, det var DITT egna fel att du inte red som du egentligen borde ha gjort.
Att hästen inte går som du vill på dressyrtävlingen kan ha att göra med att du red för slarvigt, var för ofokuserad, slarver igår och får då lida för det idag att hästen är stel. t.ex.
 
Man blir riktigt sur när man är ute på tävlingar / träningar och hör alla ryttare som bara "det var hästens fel att vi inte vann" eller " det var hästens fel att vi vägrade ut oss" 

Snälla? DU kanske tappade drivningen ett språng före hindret och hästen ville då inte hoppa. INTE är det väl hästens fel då? Det var ju trots allt DU som slutade att driva. 
 
Låter väldigt konstigt, men blir glad när ryttare kommer ut och är nöjda och klappar hästen och säger " det var mitt fel att vi vägra ut oss där" Eller " det var mitt fel att han red där, la han alldeles för fel in på hindret"
 
Visst, det finns hästar som vägrar även om man rider korrekt. Men då är det ju antagligen något annat fel. Men ryttarna som kommer ut från banan och ridet som dom ska och gjort allt för att hästen ska hoppa men ändå vägrar ut sig, men trots det är glada och positiva och inte skyller på hästen! Tummen upp till sådana ryttare!
 
/Sanna