Börja med att kolla på hela hästen, framifrån, sidan, och bakifrån. Jämför om den är lika muskelbyggd på båda sidorna. Oftast är det sadlarna som ställer till det mycket för hästen och ryttaren. Men även så är ryttaren en stor del utav det. Är ryttaren sne eller stel i ena sidan så blir automatiskt hästen man rider också stelar eller mera sne i den ena sidan. Hästen behöver kroppskontakten det får utav andra hästkompisar, därför är det väldigt viktigt att en häst aldrig får gå ensam. Då är det inte så konstigt om den blir aggresiv efter ett tag, deprimerad, nedstämd osv. Tänk er själva om ni aldrig skulle få träffa era vänner utan bara leva själva hela tiden. Ni som ryttare och människor blir också nedstämda om och lätt irriterande om ni inte får umgås med andra människor. Det samma gäller hästar. Hästen blir då lätt stel och spänner och där är massagen till stor hjälp. Att själv kunna ge hästen massage är till stor fördel så man slipper att ta ut en hästmassör. 
Hästar får som oss människor träningsvärk ibland och kan då vara i behov utav massage för att få bort det onda, massagen sänker smärtan successivt i musklerna. Man kommer åt djup muskelvävnad, strechar ut muskelfibrerna, minskar ärrvävnad, får igång blodcikulationen ordentligt och får igång lymftransporten. Är eller har hästen varit skadad är massage också någonting att rekomendera, massagen stimulerar djup vävnad och hjälper till att få en ökning av näring och syre till det skadade eller inflamerade området. 
Du behöver inte massera på stora ytor, även om du masserar på en liten yta så påverkar det stora delar utav hästens kropp och hela systemet påverkas av det. Massagen hjälper hästens muskler att hålla igång samt att återhämta sig.Massage är någonting som är narturligt och har följt med oss i alla år. Har vi ont någonstans så är det narturligt att vi masserar det onda stället en stund tills det känns bättre. 
Med hjälp utav massagen på hästarna så hålls deras muskler, leder, och legament smidiga och det förebygger att hästen får skador och hästen får komma till avslappning. Det är inte ovanligt att hästen börjar tugga och gäspa när den får massage, då den slappnar av och tycker det är skönt. 
Eftersom att hästar är experter på att dölja sin smärta så är det extra viktigt att vi som hästmänniskor vet hästens narturliga beteénde och vet när det är någonting som är fel och hästen inte är som den ska. 
Men det finns vissa fall då man inte får ge en häst massage, t.ex. när det är sjuk och den har feber, infektion, akut kolik eller om den är dräktig. 
Källa - tidning Hästfokus, artikeln skriven utav Veronica Andren 
/Sanna