30 Sep kl. 20.01

Failbild

hahahahaha, dog en aning när jag såg denna bilden! Tur att hon är charmig iaf trots att hoppet blev som det blev, mest ute i skogen ;)
 
/Sannna
 
Foto: Ida Kärnbland
 
Postat i kategorin: En vanlig dag på Sackum, Molnia
30 Sep kl. 17.58

hatar´t

Att inte hinna ut och rida idag, hade planerat att skritta ut en sväng, men får väl bli imorgon istället! Måste plugga, har prov imorgon igen och har massa att göra :(
 
/Sanna
 
Min fina underbara älskade häst ♥
Foto: Ida Kärnblad
 
 
Postat i kategorin: En vanlig dag på Sackum, Molnia
30 Sep kl. 15.02

Terräng bilder

Tränaren var Susann frick larsson
 
/Sanna
 
 
Postat i kategorin: En vanlig dag på Sackum, Molnia
30 Sep kl. 11.00

Ryggömhet?

Det är många faktorer som kan påverka hästars rygg och orsaka ömhet, bland annat utrustning, sadel och ryttarens position. I en mycket intressant studie från Norge såg forskarna bland annat ett tydligt samband mellan dåligt tillpassad sadel och ömhet i ryggen hos hästarna.

I den här norska studien som presenteras på Horse Connexion tittade forskarna på 73 hästar som reds dagligen, målet var att identifiera eventuella riskfaktorer som exempelvis, ryttarens inverkan och den utrustning som man använde.
Hästarna var indelade i 29 ridskolehästar, 35 privathästar och 9 polishästar och studien utfördes på 9 olika platser. En veterinär palperade hästarnas rygg noga och tittade på hur hästen reagerade, forskarna hade tre grader en var inga reaktioner, milda reaktioner och sista var medelstora eller svåra reaktioner. Även sadlarna delades in i tre grupper, väl tillpassad, för vid sadel eller för trång sadel.

Av hästarna i studien var det 43,8% som hade någon form av ryggömhet och det var hästar ur alla 3 grupper som uppvisade ömhet, flest hästar med ömhet i ryggen fanns bland privathästarna.
När det gällde sadlar så ansåg man att 46,5% alla hästar hade väl tillpassade sadlar, 32,4% hade sadlar som var för trånga. Forskarna såg ett tydligt samband mellan dåligt tillpassad sadel och ryggömhet.
Forskarna jämförde även hästar som red med en högre grad av böjning i nacken med hästar som reds mer ”normal” huvudposition och fann att hästar som reds med en högre böjning i nacken oftare var ryggömma än de som reds ”normalt”. Även ryttarens position i sadeln kan orsak ryggömhet.

Slutsatsen av studien var att i en grupp av friska hästar är det många hästar som lider av ryggömhet, man konstaterade även att många sadlar var dåligt tillpassade.  Sadelinpassning och ridstilar verkar spela en stor och viktig roll för hästars rygg och ryggömhet.

Horse Connexion skriver att det behövs fler studier eftersom ömma ryggar är ett vanligt problem bland våra ridhästar så vi kan förebygga

 

Postat i kategorin: Tips!
29 Sep kl. 18.28

Mycket mer än nöjd!

Träning idag gick verkligen super bra, blev en avramling men den han jag inte märka förens jag låg på marken haha. Annars bara två stopp på hela tiden, är super nöjd med min lilla häst! Hade verkligen inte förväntat mig att det skulle gå så bra. Molnia var en aning pigg och ville bara springa fortare hela tiden, hon la in några bocksprång och busade lite då och då men hon tyckte det var kul. Så det var en nöjd häst med en ännu nöjdare och stoltare ryttare som kom hem till stallet sen. 
 
Bilder från själva träningen kommer så fort jag fått dom, och kanske några filmer ;)
 
/Sanna
 
Min lilla snygging till häst idag ♥
 
Postat i kategorin: En vanlig dag på Sackum, Molnia
29 Sep kl. 17.44

Film!

Här har ni filmen från Sanna & Molnia idag! Filmade mer, men tog bara några filmer från varje "träningsmoment"
//J
 
Postat i kategorin: Videos
29 Sep kl. 13.00

Nu sticker vi iväg...

.. mot stallet för att fixa hästarna för träningen! Uppdatering kommer senare om hur det gick!
 
/Sanna
Postat i kategorin: En vanlig dag på Sackum
29 Sep kl. 12.14

Fotograf!

Hej på er!
Idag ska ju Sanna som sagt hoppträna och jag ska dit och agera fotograf! Så ska försöka ta lite bilder men även filma lite, så ska jag redigera ihop någon film sen som kommer upp! :D
Så förvänta er en film idag ;)

 
Postat i kategorin: En vanlig dag på Sackum
29 Sep kl. 11.27

Lördag

Igår han jag aldrig med bloggen tyvärr :( 
Men tog en uteritt runt skogen och galopperade lite på åkern, hade en mycket pigg och framåt häst. Lät henne bara rulla på utan några större krav, men hon skötte sig super. Kändes väldigt fin i vänster galoppen! Sen skrittade jag hem och pysslade om henne ordentligt ♥
 
/Sanna
 
 
Postat i kategorin: En vanlig dag på Sackum, Molnia
28 Sep kl. 10.51

Det som följde med hem

Denna gången fick bli ett par vantar, reflex och fodrade från CRW, ett par röda ridbyxor från CRW Samt en ridväst från biltema haha! Men lika dan som man köper i en hästaffär men något billigare ;)
 
/Sanna
 
 
Postat i kategorin: En vanlig dag på Sackum, Shopping
28 Sep kl. 03.11

Dressyr

Igår (fredag) så var vi ju somsagt i Skövde, men mer om det kommer i ett annat inlägg ;)
Iaf så efter det så drog vi upp till stallet, fick bli ett dressyrpass på banan då. Mycket lösgörande, skänkelvikningar, serpentiner. flytta bakdelen osv. Fick även lite tips utav Marianne som jag ska tänka på. Molnia skötte sig super duktigt, något stel i bägge varven men det mesta släppte allt eftersom. 
I traven var hon en aning seg och ville inte riktigt ta för sig, men efter galoppen så var det inga problem längre. Behövde bara komma igång lite lilla tjejen ;)
 
/Sanna
 
 
Postat i kategorin: En vanlig dag på Sackum, Molnia
27 Sep kl. 18.30

Belöna din häst? Klappa mjukt på halsen!

En mjuk klapp på hästens hals för att lugna eller belöna hästen kan göra att det går bättre att träna, det visar en studie på som presenterades vid ISES.

Pressmeddelandet inleds med frågan ”Is the horse in alearning frame of mind? Lite förenklat översatt Är hästen i rätt sinnesstämning – på rätt humör är den mottaglig för att lära sig något nytt.

Forskarna Andrew McLean och Paul McGreevy vid universitetet i Sydneybelyser i den här studien att det är flera faktorer som påverkar hur resultatet ska bli när vi tränar och utbildar våra hästar. Hästens humör, vilken sinnesstämning den är i men även vilken relation den här till sin ryttare.
Här tänker jag att det är väl samma sak med ryttaren, är du på ”rätt humör” för att träna, vad har du för relation till din häst, hur går dina tankar om det blir ”fel” att det är hästen som är trög eller tänker du att den inte förstod vad du menar.. Vilken tanke kommer först.

Den australienska forskaren McLean förklarar vidare att hästar har den största amygdalan ( se nedan) av alla domesticerade djur, och det märks menar han på eftersom de har ett hög flyktbeteende de är ”ängsliga djur”. Det är hästars naturliga beteende, de är flyktdjur och det har nog de flesta av oss ryttare fått uppleva någon gång. Ett prassel bakom en buske, en sten eller en skidåkare, många hästar spänner sig och blir lite mer ”alerta”.

Ett sätt att påverka våra hästar i sådana här situationer när de blir rädda eller spänner sig kan vara hur vi rör våra hästar. I den här studien menar forskarna på att vi historiskt sett inte använt oss av så mycket beröring i vår träning och utbildning av hästar. Trots att vi vet att hästar känner trygghet och samhörighet vid beröring. Senare studier visar på att om du belönar din häst med en mjuk beröring så kan hjärtfrekvensen sänkas.
Forskarna menar på att det här kan vara ytterligare ett verktyg när vi tränar och utbildar våra hästar. Positiv förstärkning genom en mjuk vänlig klapp på hästens hals som gör att hästen övervinner sin rädsla och känner sig trygg, den blir på ”bättre humör” vilket får till följd att den blir mer motiverad att göra det ryttaren/tränaren vill.
I den här studien hänvisar forskarna även till opublicerade data som man samlat ihop från London OS 2012. Där tittade man på hur hästar reagerade när ryttaren klappade/strök mjukt eller ”klappade” på hästens hals eller manke. Två tredjedelar av de hästar man tittade på blev piggare/snabbare av ett par ”klappningar” de blev med andra ord inte lugnare, de hästar som ströks försiktigt på manken mer visade på ett affiliative beteende.

Det här är en bra och läsvärd studie som handlar om bland annat sådant som vi ibland kan tycka är självklart, de flesta av oss har nog hästen som en vän och förhoppningsvis har hästen samma känslor för oss som vi har för dem. Läs hela studien här!

Du ska med andra ord ”bonda” din häst, bli vän med den om du inte redan är det.
Knyta vänskapsband! Det låter i mina öron som självklart vem vill inte vara vän med sin häst.

 

Amygdala (latin corpus amygdaloideum, svenska mandelkärnan) är två mandelformade delar av hjärnan. De utgör en del av limbiska systemet och tros ha en funktion vid uppkomsten av såväl fruktan som njutning och därigenom spela en viktig roll för patologiska tillstånd somaggressionångestautismdepressionnarkolepsipaniksyndromposttraumatisk stress och olika fobier. 

Postat i kategorin: Tips!
27 Sep kl. 14.00

mot Skövde

Nu sticker jag och mamma iväg till Hööks igen, får se vad som kommer med hem denna gången :D
 
/Sanna
 
 
Postat i kategorin: En vanlig dag på Sackum
26 Sep kl. 14.26

får väl bli idag..

.. istället som Molnia får vila. Blev ju lite spontan ridning igår. Men känner att jag har lite mycket just nu så hinner inte med ridningen idag tyvärr. Har prov imorgon som jag inte ens börjat plugga till än... woops
Men kan ju erkänna att jag är en aning små nervös för söndag nu :o) Men ändå sjukt taggad :D
 
/Sanna
 
 
Postat i kategorin: En vanlig dag på Sackum, Molnia
26 Sep kl. 07.29

till helgen...

...
 
Är det terräng träning som gäller på söndag. Det ska bli riktigt roligt. Får väl se vad Molnia säger om massa nya hästar o "läskiga" hinder ;)
hehe kan bli roligt, ska se till att någon är där o fotar så ni får se lite bilder ifrån det! :)
 
/Sanna
 
Film från när vi hade våran egna lilla terräng bana hemma! Som dock inte är uppbyggd iår tyvärr.. 
 
Postat i kategorin: En vanlig dag på Sackum
25 Sep kl. 19.11

...

Blev att jag tog mig ut till stallet och red ut en sväng med Marianne trots att ryggen sa ifrån. Men skrittade mestadels, travade lite granna. Molnia var pigg och framåt i traven men var något seg i skritten. Jobbade inte något speciellt utan ville mest rensa tankarna lite så lät henne bara rulla på. 
 
/Sanna
 
 
Postat i kategorin: En vanlig dag på Sackum, Molnia
25 Sep kl. 16.18

vila

Idag blir det vila både för mig och Molnia, gjorde någonting med ryggen i skolan förut så kan knappt röra mig utan att det hugger till i ryggen. Och för Molnias del så gör det ingenting med en dags vila, eftersom hon gått hårt det senaste så förtjänar hon att vila idag! Men imorgon gör jag som vanligt oavsett vad ryggen säger då! :)
 
/Sanna
 
 
Postat i kategorin: En vanlig dag på Sackum, Molnia
25 Sep kl. 12.53

Vintern är på igång

Ja, nu går vi mot kallare och dessvärre mörkare tider igen :( Vart tog sommaren vägen? Hade -4 grader i morse, och inte mycket varmare är det nu, det ligger bara på några få plus grader.. Så nu är det bara att börja ta fram vinter jackan, ut i stallet o se glad ut :) 
Ska försöka att inte förfrysa fingarna/tår i år igen, hur gör ni för att inte förfrysa under kalla stalldagar? Speciellt under vintertid.
 
/Sanna
 
Fast det är ju rätt mysigt med hösten också!
 
 
Postat i kategorin: En vanlig dag på Sackum
25 Sep kl. 10.48

Känslan när man...

... får ta av sig stövlarna efter passet!
 
Har köpt ett par stövlar nu äntligen ;) Eller ah, köpt och köpt jag lånar dom av min syster ett tag men dom är mina nu. Riktigt sköna är dom, dock lite stora i foten men det gör inget, dom är bekväma att rida med osv. Men känslan när man får ta av sig stövlarna efter ett ridpass är nog det bästa ;)
 
/Sanna
Egentligen ville jag ha ett par som det bara var snörning på där nere, men men dessa får duga så länge! 
 
 
Postat i kategorin: En vanlig dag på Sackum, Shopping
25 Sep kl. 06.43

Gårdagen

Igår red vi ut en sväng, blev ett lugnt pass på åkern och genom skogarna. Molnia hade nog en aning trängsvärk så det blev att skritta det mesta, men lite trav o galopp blev det dock bara några steg. Sen skrittade vi runt lite i skogen och sen hem igen. Hon kändes en aning stel men i slutet kändes hon fin :)
 
Ush, har skolfotografering idag så måste snart skynda mig igen men tänkte bara skriva ihop gårdagens pass lite snabbt :)

/Sanna
 
 
Postat i kategorin: En vanlig dag på Sackum, Molnia
24 Sep kl. 13.18

Dressyr?!

De senaste åren har en stundtals ganska ivrig debatt pågått angående den form – sättet att rida hästen ”på tygeln” – som dagens dressyrhästar rids i jämfört med den form hästarna reds i för cirka 30 år sedan.

Men det är kanske inte så lätt alla gånger att hänga med i vad debatten egentligen handlar om; det krävs en hel del kunskap om hästens anatomi och biomekanik för att förstå hur skillnaden i olika sätt att rida påverkar hästen.

Här följer en jämförelse av hästens sätt att belasta sig vid dressyr ridning ca 30 år tillbaka i tiden och nu, samt några teorier om detta.

Dressyrsporten har under de senaste 30 åren utvecklats mycket avseende sättet att gymnastisera och balansera hästen under ryttare. Dagens dressyrhästar är ofta underbart välgymnastiserade och lydiga, men om vi jämför Liselott Linsenhoff och Piaffs uppvisning under OS 1972 (guldmedalj) med dagens elitryttare ser vi att det skiljer en hel del beträffande hästens form och självbärighet.

70-talets elithästar reds med nosen framför lodplanet och med nacken som halsens högsta punkt. Dagens elithästar har ofta nosen bakom, eller ibland kraftigt bakom, lodplanet och med området ovanför den tredje halskotan som högsta punkt. Det är just detta som har givit upphov till dessa diskussioner.

Vi reder ut begreppen från början!

Liselott Linsenhoff/Piaff tog  guld i OS 1972.
Nosen är väl framme och nacken är halsens högsta punkt.
(Identisk teckning av ett foto)

 

 

 

 

Ett elitekipage år 2000. Observera att traven är fyrtaktig. Vänster bak har släppt marken medan höger fram fortfarande är kvar i marken. Nosen är bakom lodplanet och den tredje halskotan är halsens högsta punkt. (Identisk teckning av ett  foto)

 

.

En häst bär av naturen ca 60 % av sin vikt på framdelen och ca 40 % på bakdelen. När en ryttare sätter sig på hästen förorsakar man ytterligare obalans; För att undvika belastningsskador försöker vi genom dressyren återställa balansen hos hästen genom att hästen med hjälp av sina bakben, bäcken och rygg bildar en hävarm som lyfter upp framdelen och på så sätt kommer mer i jämvikt. Detta sker genom att hästen ”tippar in sitt bäcken” så att bakbenets leder vinklas, hästen s a s kommer mer under sig, samt att en sammanhängande muskelsträng bildas på ovansidan av hästen, från bakdelenvia ryggen, halsen och till nacken. Här är också filémuskulaturen (iliopsoas) viktig, då den genom att dras ihop böjer lårleden och drar den nedre delen av bäckenet framåt.


Bild 1 en häst i viloställning,   Bild 2 tyngdpunkten förflyttas bakåt, pil 1 visar den sammanhängande muskelsträngen, pil 2 visar filén.

Den förklaring som följer är förkortad och förenklad men beskriver huvudprinciperna för den sammanhängande muskelsträng, hävarm, som lyfter framdelen. Bakbenets system med sträckare och böjare utelämnas här, samt även mindre viktiga muskler i övrigt. Muskelkedjan beskrivs från ryggen och framåt.

Den långa ryggmuskeln (longissimus dorsi) är en ryggsträckare; tvärt emot vad de flesta ryttare tror sträcker och sänker den ryggen. Det är alltså felaktigt att, som många ryttare uttrycker sig, säga att ”hästen jobbar inte med ryggen” när hästen rör sig med sänkt rygg och höjt huvud. Hästens ryggmuskel är då satt i ett rejält arbete – men på ett för hästen ofördelaktigt sätt.

Ryggen ska istället bilda en brygga från bakdelen över till framdelen och på så sätt lyfta upp framdelen. Här är filémusklerna mycket viktiga för att få hästen att trampa in sin bakdel under sig och förhindra att ryggen sänks (se även kommentaren om bukmusklerna längre fram).

Den långa ryggmuskeln sträcker sig från bäcken, korsben samt länd och bröstkotor till de tre-sju sista halskotorna. Det gör att den långa ryggmuskeln även påverkar den bakre delen av halsen, bl a ger resning när hästen går korrekt på tygeln.

Till vänster ser vi den långa ryggmuskeln och filén avslappnade, till höger ser vi långa ryggmuskeln och filén i arbete.

Hästen ska alltså inte arbetas lång och låg, men för att få cirkulation, avslappning och stretching i långa ryggmuskeln, samt för att undvika statiskt arbete, är det utmärkt att växla samling med att rida hästen lång och låg – att t ex samla hästen tio minuter, rida den lång och låg två minuter, samla tio minuter o s v. Tiden är beroende på hästen kondition och muskelstatus.

Ofta hör man ryttare säga ”nu arbetar hästen med ryggen” när hästen rids lång och låg. Det är fel. I lång och låg form arbetar inte ryggen – den slappnar av och, om hästen suger ordentligt framåt/nedåt, stretchas ryggen.

Splenius och semispinalis capitis avslappnade
(satta ur arbete). Den tredje halskotan är högsta
punkt, nosen är bakom lodplanet

.

Nästa viktiga muskel i kedjan är splenius. En kraftig muskel som sträcker sig från de tre-fem bröstkotorna till nacken och första halskotan. Splenius höjer huvudet och halsen. Långa ryggmuskeln i arbete men splenius avslappnad, d v s ett brott på muskelkedjan vid splenius, gör att hästen hamnar med tredje halskotan, inte nacken, som högsta punkt- ”nacken faller”. Eftersom splenius även påverkar huvudet kommer också nosen att falla bakom lodplanet när splenius sätts ur arbete. Även muskeln semispinalis capitis har en liknande funktion.
Det är i denna form som många av dagens dressyhästar rids. Detta medför att hästen inte arbetar på skonsammast möjliga sätt, utan belastar sin framdel i onödan genom att muskelsträngen från bakdelen bryts och onödigt mycket av  huvudets och halsens vikt hamnar på framdelen.

brachiocephalicus

 

En muskel som inte ingår i denna kedja men ändå måste nämnas är brachiocephalicus. Den sträcker sig från nacken ner till överarmsbenet. Den har flera funktioner, bl a att dra amåt. Den kan också böja halsen  och sträcka hästens nos framåt. När hästen hamnar med den tredje halskotan som högsta punkt och nosen bakom lodplanet kan den inte använda den här muskeln på bästa sätt. Detta kan ibland tydligt ses i piaff, där hästar som rids med låg nacke och nosen bakåt ofta har sämre lyft i sina framben än de som rids med högre nacke och nosen längre fram. Hästen försvarar sig då ibland också med att trampa in sina framben under kroppen, vilket gör att kroppsvikten inte flyttas bakåt.

Bild till vänster Piaff, Knäet (carpus) lyfts inte tillräckligt, frambenen trampas in under kroppen.
Jmf med bild till Piaff bild till höger, här är det högre knälyft men endast bakbenen trampar in under kroppen.

 

Hästens raka bukmuskel.

.

Även bukmusklerna är av stor betydelse. Yttre och inre sneda bukmusklerna fixerar ryggkotpelaren och för i viss mån den nedre delen av bäckenet framåt, men framför allt den raka bukmuskeln som hjälper hästen att trampa under sig genom att böja mellan korsben och länd, ländrygg, bröstrygg samt ge stadga åt bålen. Bukmusklerna håller också emot så att hästen inte drar ihop ryggen till att sänkas. De ger även stadga när hästen rör sig i trav och galopp genom att förhindra alltför stor rörelse av ryggen i vertikalled.

Gemensamt för samtliga dessa synpunkter är att ju mer vältränad hästen är, desto större samling kan uppnås. En ung otränad häst kan inte krävas att gå i samma grad av samling som den äldre, mer tränade. Detta är något som vi måste komma ihåg när vi börjar träna våra hästar.

Varför har det blivit så här? Det finns nog ingen som rider sin häst i fel form med vett och vilja. Vi älskar våra hästar och vill dem det bästa, men kanske har vi blivit ”för duktiga” att rida – vi klarar av att träna upp våra hästar att göra svåra rörelser men har inte riktigt hängt med och fått de kunskaper om hästens anatomi som vi skulle behöva för att riktigt förstå ridningen.

Kanske bör andelen anatomi och biomekanik i utbildningen av tränare och domare utökas för att dessa ska kunna ge sina ryttare ett större biomekaniskt perspektiv på hästens förutsättningar för arbete. Om man inte har de kunskaperna ifrågasätter man heller inte utvecklingen; förmodligen är det brister i dessa kunskaper som gör att så många ryttare blandar ihop bärkraft med påskjut – vi tror att när vi har ett bra påskjut har vi också bra bärkraft, vilket inte alls  är samma sak.

Hur ska vi göra när vi rider då, för att allt ska bli rätt? Några enkla universalknep finns inte, tyvärr, men några tips finns det där emot. Tänk på att stärka bukmusklerna hos hästen, de är till god hjälp för ryggen. Det gör man t ex genom att hoppa små studshinder, trava över cavaletti, pulsa i snö och klättra. Värm upp hästen mer i galopp istället för trav, det engagerar fler muskelgrupper. växla samling med att rida hästen lång och låg korta stunder för att få cirkulation och minska spänningar i ryggen. Och framför allt – ta hjälp av en kunnig tränare, lär dig så mycket du kan om hästens biomekanik och våga ifrågasätta varför du gör som du gör.

Postat i kategorin: Tips!
24 Sep kl. 12.50

Design?

Jag tänkte jag skulle börja med en ny design nu när hösten/Vintern är påväg så känns det som att vi behöver uppdatera oss lite.. 
Ska kolla lite insperation och sånt så får vi se vad som hända kommer ;)
// Johanna
 
Postat i kategorin: En vanlig dag på Sackum
23 Sep kl. 20.01

Gjort något för första gången..

.. Har under två 1/2 år bara hoppat räcken med Molnia. Det första halvåret hoppade jag knappt inget. Men nu så blev det att börja på allvar om man ska komma ut på tävlingar någon gång. Så Julia stog och tjötade lite på mig och är faktiskt riktigt nöjd. I slutet var vi uppe på 90 cm på oxer. Och jag som vart så rädd för att hoppa oxer förut, inte det minsta längre! 
 
Molnia kändes en aning seg och ville inte riktigt gå framåt. Men när jag styrde mot hindren blev det en aning lite mera sug i henne. I slutet så var hon riktigt trött men hon var super duktig! Utöver det så var hon annars fin i både höger och vänster idag. Red inte så mycket dressyr utan fokuserade på hoppningen, men det lilla som kom emellanåt så kändes hon bra!
Video och bilder kommer upp senare när jag fått de hehe :)
Har någon bild på kameran ni kan få se så länge!
 
/Sanna
 
Kameran var väl inte riktigt överens idag ;)
 
Postat i kategorin: En vanlig dag på Sackum, Molnia
23 Sep kl. 19.00

Artikel om kommunikation!

Jag som skriver denna artikelserie heter Jessica Åman. Min hästkarriär satte igång vid 6 års ålder med ponnyhoppning och dressyr. Hästarna har följt med sedan dess. Jag har haft framgångar med härliga individer som jag utbildat och tävlat i dressyr på nationell och internationell nivå, men också många motgångar som skador och andra tragiska händelser har drabbat mina hästar under åren.Ger du dig in på att utbilda hästar (amatör eller proffs) får du räkna med att allt kan hända, det finns ingen spikrak väg till toppen. Häst och ryttare måste matcha varandra på alla plan. Du ska hitta rätt tränare som kan guida dig fram mot målet, självklart måste du först ha ett mål om du vill bli bättre. Tålamod är ett ord du bör lägga på minnet, utan det kommer du aldrig att lyckas. Med rätt ambitioner kommer du långt. I strävan mot målet måste du hela tiden sätta hästen i främsta rummet. Hästen bör ha rätt fysiologiska förutsättningar från början. Sen ska ryttaren se till att förbereda hästen både fysiskt och mentalt på rätt sätt för att kunna nå sina uppsatta mål.
Ryttaren bör hela tiden vara observant på skaderisken. I vår iver att utvecklas och utbilda hästen kan det lätt bli ensidigt och monotont arbete. Ensidigheten leder till överbelastning, överbelastning till permanent skada. Variation i träningen är lika viktigt för hästen som för vilken elitsatsande idrottsman som helst. Att lägga upp rätt träningsschema är avgörande för om du lyckas eller ej.

I den första artikeln tar jag upp vad jag anser är framgångsfaktorerna till lyckad kommunikation och inlärning. Till min hjälp har jag Louise och Ronny Åman. Louise arbetar som dressyrtränare och hästutbildare. Lollo har själv utbildat och tävlat hästar till svår klass och många av hennes elever har varit framgångsrika på tävlingsbanorna under åren.
Ronny Åman är en välkänd profil i hästvärlden. Han har medverkat i ett flertal tv-program om hästar och hästhantering. Ronny utbildar och tävlar hästar i westernridning, tävlar på nationell och internationell nivå med goda resultat. Han är också känd för sin förmåga att läsa av hästars beteende och kroppsspråk.

Lollo och Ronny Åman driver sin verksamhet på Djurtorp Training Center utanför Norrköping. Tillsammans arbetar de med hästar: Inridning, vidarutbildning, kursverksamhet, clinics och träningar varvas i det dagliga arbetet på gården. Vill du som ryttare rida in din häst själv men är osäker om du klarar ut det? Då är du välkommen till Djurtorp Training Center. Du och din häst bor på gården och under säkra förhållanden med bra handledning rider du in din häst själv.

Framgång
Oavsett vad du ska lära din häst för konster: hoppning, dressyr, westernridning, körning mm. så  handlar det ALLTID om samma sak: Häst är häst och det finns inget rätt eller fel vad det gäller inlärning och dressering.

Om vi ser på hästen som det flyktdjur det egentligen är, så ska vi för det första inte tillfångata den och för det andra absolut inte upp på dess rygg.
Jag är uppvuxen med dessa fantastiska djur och har haft hästen som en naturlig del av vardagen i hela mitt liv. Vissa snälla och oproblematiska, andra mindre bussiga så kallade ”problem hästar”

Jag har sett många olika varianter genom åren eftersom mina föräldrar (Lollo och Ronny Åman) arbetar med hästar och människor dagligen.

Så under mina 26år har jag bevittnat många såkallade ”problemhästar” på vår gård.

Problemhäst är ett begrepp som nämns i många sammanhang. Lastproblem, hästen går på bakbenen, den går till attack mot sin ryttare eller så beter sig hästen annorlunda på tävling. Vad är då problemet?

Hästen är ett flyktdjur, flyr eller fäktar beroende på rangordning och situation. Människan kommer för hästen ALLTID att vara ett rovdjur. Att vara i fångenskap är inte naturligt för hästen. Att ha en människa på ryggen är absolut inte naturligt.

Människan måste först förstå det för att kunna dressera djuret på ett effektivt sätt. Hästen är samtidigt ett flockdjur som reagerar på minsta möjliga signal från sin flock, alltså en detalj till som vi bör känna till. När hästen flyr, skyggar för saker eller går till attack är det ett helt naturligt beteende för att klara sig undan eller besegra sin fiende… människan. Problemet är alltså inte hästen utan människan.

Din uppgift till att börja med är: skaffa dig djurets förtroende, efter det ska du se till att bli flockledare, nr 1.
Steg 1: Skapa förtroende, en bra relation till din häst.
Steg 2: Gör dig själv till tydlig ledare.
Det handlar om svart eller vitt, att upprepa och att vara konsekvent.

Om du misslyckas med någon av de ovanstående uppgifterna är det mer tur än skicklighet om du lyckas att dressera din häst utan att skada dig. Kom ihåg: hästen reagerar inte med försvar om den inte känner sig försvarslös, hotad eller skadad.

En häst väger mycket, har starka muskler, bra bett i de tillsynes oskyldiga tänderna. Om vi låter det gå så långt som till ”problemhäst” kan det eller rättare sagt blir det riktigt farligt.

så fel det kan bli…
Tre personer och en unghäst.
Människa = rovdjur, ska upp på den ej inridna unghästens rygg. En person smyger försiktigt upp på sidan av den unga hästen med ett krampaktigt tag i sadeln. En annan håller fast i ryttarens underben, medan den tredje står framför den skräckslagna och smått hysteriska unghästen, viskande såå ja, såå ja. Upp i sadeln och iväg.

Vad blev fel?
Tre människor är inte bättre än en. Unghästen känner sig helt fast i den här situationen. Panik och osäkerhet, ingen från flocken finns där, bara tre rovdjur. I den situationen har vi inte skapat något förtroende.

Jag har sett och vet om många som gör på detta sätt. Personligen är jag fascinerad över att det inte händer fler olyckor än vad det gör. Om nu personerna lyckas övertyga hästen att det är OK med denna metod är det bara att gratulera! Om de istället fick en bockande, stegrande panikslagen häst, så är det en lång väg tillbaka till förtroendet.

Ronny har under många år jobbat med hästars problem med människor. Ofta handlar det om feltolkning mellan djur och människa, i många fall ren okunskap om hästens naturliga beteende.

Vi ryttare behöver bli medvetna om hur vi kommunicerar med våra hästar. Vi tänker inte alltid på hur vi går och står eller hur vi viftar med armarna men kom ihåg att hästen läser av dig innan du har kommit in i boxen eller hagen. Hur vi pratar, vårt röstläge påverkar också hästen. Det är viktigt att djuret förstår oss redan från marken innan vi slänger oss upp i sadeln och kräver att den ska göra allt vi ber den om.
Lär dig att signalera på hästars vis. Se på hästen i hagen, studera och var uppmärksam. Lär du dig inte det kommer hästen aldrig att förstå vad du menar, om den ändå försöker förstå kommer den alltid att känna sig osäker och otrygg.

- Lär dig att kommunicera på hästars vis
- Var lyhörd och uppmärksam på signaler
- Var ödmjuk, var det hästen eller du som gjorde fel?
- Hästen läser av dig innan du tagit i den, eller sagt ett ljud

Att göra minsta möjliga fel
Frågor till Ronny och Lollo Åman

1. Vad anser ni är den viktigaste framgångsfaktorn vad det gäller inlärning av häst?

SVAR: Förutom hästens fysiska förutsättning. Behåll hästens positiva inställning till arbete (fysisk och psykisk avspänning) Hästen lär sig när trycket upphör, inte så länge du trycker, drar eller klämmer på den. Efter att du har gett en hjälp till hästen bör du ge efter på trycket för att hästen ska förstå hjälpens innebörd.

2. Hästar är olika varandra både fysiskt och mentalt. Ras, storlek och temperament kan variera mycket från individ till individ. Betyder detta att djuren lär sig olika lätt?

SVAR: Ja, hästen är en individ oavsett ras. En känslig, lyhörd och lättlärd häst förblir inte lättlärd med fel ryttare. Är ryttaren okänslig, sitter snett i sadeln eller om personen aldrig ger efter på hjälperna kommer hästen att trubbas av. Ryttaren påverkar och präglar hästen enormt mycket.
En känslig häst kan trubbas av och en okänslig häst kan med rätt hjälper bli mycket lyhörd.

3. Vad tycker ni är största felet människan gör i sin hantering med häst?

SVAR: Vi förmänskligar hästen. Ryttaren förväntar sig att hästen skall först människans språk och signaler, då det är lättare för oss att härma hästens beteendemönster.

Rätt eller fel?
Jag sa tidigare att jag är uppvuxen med hästar. De har varit en del av mitt liv så länge jag kan komma ihåg. Jag har också haft förmånen att växa upp i ett blandrasförhållande westernridning/dressyr.

Dressyr = Ordning och reda, korrekt sits, hästen i fokus, inlärning, upprepa, vidarutbilda, analysera, utvärdera, vidareutveckla och förbättra.

Westernridning= På och av, undan för tryck, inlärning, upprepa, vidareutbilda, analysera, utvärdera, vidareutveckla och förbättra.

I båda fallen lär jag hästen något. I båda fallen upprepar jag för att hästen ska förstå mina hjälper, signaler. Jag vill att hästen ska vara lyhörd för mina hjälper.
Det som i stora drag skiljer grenarna åt är tryck. Tryck i sadeln, i handen och för skänkeln. Dressyrryttare vill ha hästen med ett lätt stöd för alla hjälper medan westernhästen ska vara helt ”fria” från hjälperna.

En stor uppgift som jag har tagit på mig är att ”medla” mellan western och dressyr. I westernsammanhang får jag försvara dressyrens ”snobberi”. Många upplever dressyrryttare som högtravande människor som ser ner på alla andra grenar utom sin egen. Dressyrryttare vet bäst!

I Dressyrsammanhang måste jag försvara och förklara westernridningen. Western är inte rumsrent. De kastar lasso och jagar kossor. Sliter i hästarnas munnar och bär pistol.
VARFÖR ska vi slösa så mycket energi på att se ner på andra grenar, när vi bör titta bortom kläderna och utrustningen och plocka godbitarna. Det finns ingen rätt eller fel. Ska vi utvecklas som hästmänniskor så måste vi inse att vi aldrig blir fullärda. Utveckling och kunskap föds när vi vill lära mer och när sinnet är öppet.

SKIPPA FÖRDOMARNA, det finns dåliga ryttare och trångsynta hästmänniskor i alla discipliner. Du utvecklas inte genom att fasa dig över dessa människor, titta på de goda exemplen och ta för dig av deras kunskap.

Var ödmjuk 
Vi ska inte sitta på hästens rygg, det är inte naturligt att lära hästen konster, hästens mun är inte anpassad för betsling, hästens blodcirkulation försämras med mycket vistelse i boxen, INTE- listan kan bli mycket lång eftersom hästen överhuvudtaget inte ska vara i fångenskap.
I frihet lever hästen på ett helt annat vis, det får vi ALDRIG glömma.

Nyckeln till lyckad kommunikation
· Bli medveten om ditt kroppsspråk
· Var konsekvent och ha tålamod
· Upprepa och var tydlig
· Ge hästen tid att utvecklas mentalt och fysiskt
· Lär dig hästens beteendemönster
· Var ödmjuk inför din och andras discipliner/grenar
· Lär dig av andras erfarenhet
· Dela med dig av din kunskap

Men framförallt ska du vara ödmjuk mot det trogna djur som ställer upp att bära omkring med ett rovdjur på ryggen. Det är inte naturligt för hästen men den gör det ändå. Var fascinerad över att DU är flockledare över ett djur. Hästen gör som du säger att den ska göra, signalerna du sänder ut kan lätt misstolkas. Hästen kan inte läsa dina tankar, den kan bara reagera på hjälperna du ger. Fattar hästen galopp när du ber om trav… vem gjorde fel du eller hästen?

Artikel 2
I nästa artikel får du veta hur vi på Djurtorp Training Center arbetar med inridning av häst.

/ Jessica Åman
Hälsoutvecklare och inbiten dressyrryttareTumblr

Postat i kategorin: Tips!
23 Sep kl. 09.04

aldrig hästens fel

"den där j*vla hästen, gjorde så vi rev" "h*n vägra ut oss" "va håller hästen på med" Ja, listan kan bli lång. Men det är ALDRIG hästens fel att det går dåligt på en träning eller tävling. Visst hästarna har vissa dagar då dom verkligen inte vill precis som vi människor bara går emot allt vissa dagar. 
Men att hästen vägrar ut sig eller river på en tävling är aldrig hästens fel, du kanske la hästen fel på hindret från början, red slarvigt och kom helt fel in på hindret, hästen var snäll och hoppade men rev. Klandra inte hästen, det var DITT egna fel att du inte red som du egentligen borde ha gjort.
Att hästen inte går som du vill på dressyrtävlingen kan ha att göra med att du red för slarvigt, var för ofokuserad, slarver igår och får då lida för det idag att hästen är stel. t.ex.
 
Man blir riktigt sur när man är ute på tävlingar / träningar och hör alla ryttare som bara "det var hästens fel att vi inte vann" eller " det var hästens fel att vi vägrade ut oss" 

Snälla? DU kanske tappade drivningen ett språng före hindret och hästen ville då inte hoppa. INTE är det väl hästens fel då? Det var ju trots allt DU som slutade att driva. 
 
Låter väldigt konstigt, men blir glad när ryttare kommer ut och är nöjda och klappar hästen och säger " det var mitt fel att vi vägra ut oss där" Eller " det var mitt fel att han red där, la han alldeles för fel in på hindret"
 
Visst, det finns hästar som vägrar även om man rider korrekt. Men då är det ju antagligen något annat fel. Men ryttarna som kommer ut från banan och ridet som dom ska och gjort allt för att hästen ska hoppa men ändå vägrar ut sig, men trots det är glada och positiva och inte skyller på hästen! Tummen upp till sådana ryttare!
 
/Sanna
 
 
Postat i kategorin: En vanlig dag på Sackum
22 Sep kl. 20.22

Tävlings dag!

Idag var jag som sagt med Julia när hon tävlade, och även Mirjam (som agerade schafför och hjälpreda)
Var planerat att jag skulle hoppat Molnia när vi kom hem medans Julia stog och tjata på mig lite. Men vi sket i det idag då det regnat hela dagen och massa sånt, trötta o hungriga ;) 
Så det blir av i morgon istället! puuh. Förövrigt så har dagen vart super, hade lite otur med vädret då det regnat lite smått hela dagen, men vi är lika glada för det.
 
/Sanna
 
ååh saknar sommaren :(
 
Postat i kategorin: En vanlig dag på Sackum
22 Sep kl. 19.18

Molnia igår

Fick för mig att jag skulle öva lite avstånd mellan bommar, då ja har svårt att lägga henne rätt. Till en början var hon sjukt seg, fick knappt fram henne. Men när jag gått över bommarna en gång så var det inga problem med framåtbjudningen längre! 
Först la jag bommarna på en linje där jag var tvungen att lägga henne rätt om vi skulle kunna komma in på bommarna och inte ute på kanterna. Men tillslut så la ja dom på en rak linje istället och galopperade över dom och jobbade henne mycket i sidorna. Vilket gick bra tillslut, en aningen stel till höger och jobbigt där för henne. Men var riktigt nöjd faktiskt!
 
/Sanna
 
 
Postat i kategorin: En vanlig dag på Sackum, Molnia
22 Sep kl. 19.10

Floby

Hej!
 
Har vart iväg på tävling i Foby hela dagen och agerat hästskötare åt lilla Julia! Därav att det inte blivet någon uppdatering från min sida. 
 
Ska vila lite och sen skriva ihop inlägg till er, både från idag och från ridningen igår! :)
 
/Sanna
 
 
Postat i kategorin: En vanlig dag på Sackum
22 Sep kl. 14.42

Vojlock!

Som ni kanske redan har märkt så gillar varken jag eller Sanna Vojlock, men ändå så har vi några i stallet som ligger, vi kan använda dom ibland när vi rider barbacka för att slippa pälsiga byxor men annars inte..
Men bara för att testa så bestämde vi oss för att Molnia skulle få gå med det, och det var nog första och sista gången haha ;) 
Fotade några bilder på det som jag tänkte visa nu!
// Johanna
 
Postat i kategorin: Molnia
21 Sep kl. 11.58

video

Eftersom jag inte har något redigeringsprogram på denna datorn så får ni se bokstavligt talat hela videon haha! ;)

/Sanna
 
Postat i kategorin: En vanlig dag på Sackum, Videos
21 Sep kl. 09.24

tuff kväll

Var en krånglig natt, slutade med att jag inte sov hemma tillslut. Därav att jag inte bloggande något mera. 
Men iaf så var jag uppe i stallet (igår då) och red. Tog ett dressyrpass på banan, men mycket böja, ställa, skänkelvikning osv. Tyckte det gick riktigt bra faktiskt, hon går ju superfint i vänster, kände verkligen att ryggen kom upp. Medans i höger är det lite krångligare, men hon gick fint där också bara något stelare. Mycket travarbete, och avsaktningar samt igångsättningar. Avslutade med lite galopp i båda varven, där har vi ju lite att jobba på fortfarande, men till vänster så började hon söka sig lite neråt. Men det är bara att fortsätta kämpa! :)
Filmade lite när jag red, dock syns det inte så mycket och solen är mitt i vägen haha, men kan lägga upp den om någon är intresserad?
 
/Sanna
 
 
Postat i kategorin: En vanlig dag på Sackum, Molnia
20 Sep kl. 14.53

Nu var det dags igen!

Att rensa kameran, har 9410 bilder.. haha woops! Dags att rensa bort alla onödiga bilder o de bilder jag ändå redan har på datorn. Men har så svårt att ta bort bilder :( 
Men ska försöka knäppa lite nya idag om jag kommer ihåg det haha! Ska försöka mig på att filma lite när jag rider om kameran vill sammarbeta! 
 
/Sanna

Kanske ska sitta upp på Namie någon dag? Var ett tag sen de också :o
 
Postat i kategorin: En vanlig dag på Sackum
20 Sep kl. 11.39

Nästa köp!

Var ju på Hööks i onsdags och kika lite, hittade då ett par reflexridvantar som var grymt sköna! Så dom åker med hem nästa gång ja åker dit, samt mina rida ridbyxor ja tjatat om ;)
 
/Sanna
 
 
 
Postat i kategorin: En vanlig dag på Sackum
19 Sep kl. 20.56

regn, så typiskt!

Hade planerat in ett dressyrpass idag. Men fick skita i det, hade inte så stor lust att rida i ösregn. Men vägrade låta henne stå. Så när regnet lugnat ner sig lite så tog jag ut henne i rundkorallen och longerade henne i ca. 20 minuter. Pigg liten häst kan jag lova, blev några glädjeskutt hit och dit emellanåt. Annars så skötte hon sig super fint. Hon fick lite snabb massage efteråt, hade en avslappnad häst sen som bara stog och gäspade och tuggade haha så söt!
 
Ska försöka komma i säng i tid ikväll, är totalt slut. Ska bli rätt gött med en extra dag ledig!
 
/Sanna
 
Gammalbild sen en löslongering för ett år sen kanske? :O
 
Postat i kategorin: En vanlig dag på Sackum, Molnia
19 Sep kl. 09.16

Sista skoldagen

Idag är det sista skoldagen för denna veckan, imorgon är vi lediga så blir "långhelg" haha, ne men denna helgen ska spenderas med hästarna.. 
Får lite smått ångest när Molnia står för mycket när jag vet att ja borde rida men ändå inte gör det! Skärpning med detta nu. Idag får det bli lite lösgörande arbete tror jag, det kan nog behövas!
 
/Sanna
 
 
Postat i kategorin: En vanlig dag på Sackum
18 Sep kl. 19.28

massa plugg...

... Har en massa läxor jag måste ta igen efter att ha varit sjuk några dagar, så idag fick stallet bli lidande. Men imorgon så går ja kort dag, och fredag är ja ledig så då är det Molnia och stallet som gäller. Men kände att jag bara ville försöka komma ikapp lite på studierna nu!
 
Hoppas ni haft en bra dag allihopa!
 
/Sanna
 
 
Postat i kategorin: En vanlig dag på Sackum
18 Sep kl. 12.00

Klåda?

Anledningarna till klåda på hästar i man, svans eller på hela kroppen kan vara flera: sommareksem, foderallergi, reaktion på någon nytt ”preparat”, löss, nackbandmask, springmask, skabb eller läkemedelsallergi.

 

Den vanligaste allergiska hudreaktionen på hästar är sommareksem, många förknippar sommareksem med islandshästar och det är den hästras som drabbas oftast men även ponnysar och friserhästar verkar vara överrepresenterade enligt forskare, men alla hästar kan dock drabbas oavsett ålder och ras.

Var kliar sig hästen – en ledtråd ? Om hästen står och kliar sig intensivt i man och svans så bör man ta reda på anledningen, ibland finns klådan bara i svansen och vid vissa tillfällen bara i manen och i värsta fall på hela kroppen, var klådan finns kan med andra ord vara en ledtråd. Gå igenom hästen noga och se om du kan hitta något, bulor under nacken, sår eller smådjur,ring veterinären om hästen mår dåligt.

Vanliga frågor som du får om du ringer till veterinären och säger att din häst har klåda:

Är hästen avmaskad, när?
Om hästen har fått nytt foder
Är hästen behandlas med något läkemedel
Har du tvättat man och svans i nytt schampo

Sommareksem eller som det kallades förr ”man och svansskorv” är en mycket vanlig anledning till intensiv klåda och den orsakar ibland svårt lidande hos hästarna som drabbas. Det här är en allergiskhud reaktion mot bitande insekters saliv och den insekt som orsakar de flesta fall av allergiska reaktioner är svidknott (culicoides). De hästar som drabbas kan ibland klia sin mankam och svansroten så kraftigt så att huden blir sårig och skorpig – då blir det skorv, ibland kallat mjäll, islandshästar är de som vanligtvis drabbas och här ser man även skillnad mellan importerade hästar och hästar födda i Sverige. Om hästarna är importerade så löper de en klart större risk att drabbas av sommareksem, en tänkbar anledning till att just importerade hästar drabbas är att de som föl inte fått antikropparna via råmjölken eftersom dessa ”småkryp” inte finns i deras hemländer.

När ”drabbas” hästarna? Hästar som får sommareksem får det vanligtvis under tredje betessäsongen och om de drabbas av sommareksem så kommer eksem att återkomma varje år. I Sverige så börjar insektssäsongen i april och den håller vanligtvis på till oktober (kan variera lite beroende på var i Sverige man bor). Forskning på islandshästar och sommareksem vid SLU och Uppsala universitet visar på att det är svidknotten som är ”boven i dramat” när det gäller islandshästar och eksem, forskarna har även funnit att anlagen för eksemen ”till viss del kan vara ärftligt”.

Symtom: klåda, mjälliga eksem vanligtvis i man och svansområden men det kan förekomma på nästan hela kroppen, sår, följden av klådan kan bli hårlösa partier,

Preparat som sägs kunna lindra eksem: Många hästägare säger att de har ”provat allt”:  equidox, Rb 86, problemolja, antihistamin (se nedan), kortison, atarax, på vissa hästar hjälper en del av dessa preparat men som alltid så kan djuren bli immuna mot de preparat som man använder.

Antihistaminnär man har tittat på effekten av histaminer så nämns substansen cetirizin som en lämplig antihistamin som skulle kunna påverka eksemhästar positivt, men vid ett fältförsök ”Behandling av sommareksem men antihistamin- fältförsök” SLU,  så fann man inte någon större skillnad på eksemen i gruppen som fått antihistaminer och de  hästar som ingick i gruppen som fått placebo.  Något som var intressant i det här fältförsöket var att veterinärer och hästägare upplevde en skillnad på hästarna som blivit behandlade med ovanstående preparat, men när man bröt ”behandlingskoden” och man såg vilka hästar som fått placebo och vilka som fått cetirizin så såg man att de hästar som endast hade lindriga besvär lika ofta var behandlade med placebo som med cetirizin. Slutsatsen av det här fältförsöket med cetrizin  blev att hästar som använde insektstäcke och stallades in under natten för att skyddas från knott endast fick lindriga eksem, forskarna drog slutsatsen ”antihistamin hade troligtvis en mindre betydelse för att hindra symtomens utveckling och kan inte rekommenderas för behandling av sommareksem.”

Kortison: Läkemedel som innehåller kortison lindrar klådan och hindrar inflammationen som kan uppstå när hästarna står och ”kliar sönder sig”, kortisonet har dock en del andra effekter som inte är bra, det sänker bland annat ned hästarnas immunförsvar,  hästar som behandlas med kortison ska inte vara i solen.

Många hästägare har provat allt, ett av de senaste rönen mot klåda: Är Omega 3 som skulle kunna ha en positiv effekt på eksemhästarna, då handlar det om fisk och skaldjursolja eftersom den (innehåller det prostagladin 3) inte linfrö olja, här finns inte några vetenskapliga teorier om för och nackdelar, utan det är hästägares egna upplevelser. Olja klassas som fodertillskott.

Viktigt att hjälpa hästen att bryta det negativa mönstret: Om hästarna inte kommer ifrån det som irriterar dem så kan det bli svårt att bryta den nedåtgående spiralen, klåda – hästen kliar sig – sår –skorpor – kliar ännu mera, det är därför viktigt att minimera det som irriterar dem, helst vill man få bort det som utlöser klådan helt, men det är inte alltid som det går.

Sammanfattningsvis:

  • använd insektstäcke.
  • låt hästen stå inne på natten eftersom det är då som de flesta knotten är aktiva.
  • om hagen är i närheten av stillastående vatten försökt byta hage.
  • kontakta veterinär vid minsta tveksamhet.
SMÅTT OCH GOTT OM SMÅKRYP:

Övriga ”småkryp” som kan orsak problem och överkänslighet hos häst:

Lusfluggor: små krabbliknande flugor ca 1 cm stora, de återfinns oftast under hästens svans eller i ljumskarna på hästen.

Fluglarver: små gulvita larver som flugorna har lagt i sår på hästendessa larver lever på blod, hudavlagringar och sårvätska.

Löss: Använd luskam och kamma igenom mannen noga så ser du om det finns någon ohyra där.

Nackbandmask: syns under mannen blir små hårda knölar, är ovanligt.

Springmask: orsakar intensiv klåda under svansen eftersom honan lägger sina ägg där, titta i avföringen om du kan se något, gör träckprov om du är tveksam.

Bromsar och Stickflugor är aktiva på dagen.
Knott och Mygg är piggast och mest aktiva från sen eftermiddag/kväll till tidig morgon.

VAD ÄR?

Antihistaminer: används inom humanmedicinen vanligtvis mot olika allergiska reaktioner såsom hösnuva, nässelutslag, insektsbett och överkänslighetsreaktioner mot läkemedel.

Histamin: Histamin är ett ämne som förekommer naturligt i kroppens vävnader och som brukar associeras med allergiska symptom som rodnad och klåda, histaminet gör att man kan få en allergisk reaktion om man stöter på ett ämne som man är allergisk mot.

Postat i kategorin: Tips!
17 Sep kl. 15.46

Håller ni med?

haha tyckte denna bilden var så klockren så var tvungen att lägga upp den, hur många utav er håller med? :)
 
 
Postat i kategorin: En vanlig dag på Sackum
17 Sep kl. 14.31

fler borde tänka såhär :D

 
 
 
Postat i kategorin: En vanlig dag på Sackum, Hiss/Diss
17 Sep kl. 09.35

Lördagens hoppträning!

I Lördags hopptränade jag ju Molnia lite granna. Har nu fått bilderna så tänkte visa några utav dom, men långt ifrån alla som knäpptes ;)
Hon har blivet så duktig min fina tjej ♥Men måste ju erkänna att jag gör extremt snygga miner på bilderna haha!
/Sanna
Postat i kategorin: En vanlig dag på Sackum, Molnia
17 Sep kl. 06.53

Ibland får man vara stolt!

Det flesta människor, och många inom hästvärden är allt för dåliga på att ge varandra och sig själva positiva komplimanger. Om jag ska vara ärlig så är jag faktistk stolt över vart jag och Molnia är idag. När jag började rida henne för 3 år sedan, så kunde jag knappt hålla henne i skritt, kunde absolut inte rida henne i en ordentligt form utan det var bara sågande och sparkande. Vi kunde nätt o jämt gå över ett hinder om det var över 40 cm, p.g.a min hopprädsla och våran osäkerhet. Antingen gick det alldeles för "fort" enligt mig eller så fick jag inte fram henne.          Men efter ett års dressyrridande och lite hoppning emallanåt så hade jag koll på vart jag hade henne. Började andra året att hoppa henne lite mera. Fortfarande ingen kontroll överhuvudtaget men vi började tycka det var kul om det inte var över 40 cm. Men med tiden som gick och mycket övande så satt tillslut dressyren ordentligt, och hoppningen tog sig allt mer och mer.         Nu efter 3 år så är det inga problem med dressyren, bara galoppen vi ska få till ordentligt. Hoppningen är det inga problem med, litar på min underbara häst till 120 %. Höjden spelar längre inte den minsta roll om jag bara lägger henne rätt på hindret så hoppar hon som en klocka!
/Sanna
Postat i kategorin: En vanlig dag på Sackum, Molnia
16 Sep kl. 17.40

HästMassage

Börja med att kolla på hela hästen, framifrån, sidan, och bakifrån. Jämför om den är lika muskelbyggd på båda sidorna. Oftast är det sadlarna som ställer till det mycket för hästen och ryttaren. Men även så är ryttaren en stor del utav det. Är ryttaren sne eller stel i ena sidan så blir automatiskt hästen man rider också stelar eller mera sne i den ena sidan. Hästen behöver kroppskontakten det får utav andra hästkompisar, därför är det väldigt viktigt att en häst aldrig får gå ensam. Då är det inte så konstigt om den blir aggresiv efter ett tag, deprimerad, nedstämd osv. Tänk er själva om ni aldrig skulle få träffa era vänner utan bara leva själva hela tiden. Ni som ryttare och människor blir också nedstämda om och lätt irriterande om ni inte får umgås med andra människor. Det samma gäller hästar. Hästen blir då lätt stel och spänner och där är massagen till stor hjälp. Att själv kunna ge hästen massage är till stor fördel så man slipper att ta ut en hästmassör. 
Hästar får som oss människor träningsvärk ibland och kan då vara i behov utav massage för att få bort det onda, massagen sänker smärtan successivt i musklerna. Man kommer åt djup muskelvävnad, strechar ut muskelfibrerna, minskar ärrvävnad, får igång blodcikulationen ordentligt och får igång lymftransporten. Är eller har hästen varit skadad är massage också någonting att rekomendera, massagen stimulerar djup vävnad och hjälper till att få en ökning av näring och syre till det skadade eller inflamerade området. 
Du behöver inte massera på stora ytor, även om du masserar på en liten yta så påverkar det stora delar utav hästens kropp och hela systemet påverkas av det. Massagen hjälper hästens muskler att hålla igång samt att återhämta sig.Massage är någonting som är narturligt och har följt med oss i alla år. Har vi ont någonstans så är det narturligt att vi masserar det onda stället en stund tills det känns bättre. 
Med hjälp utav massagen på hästarna så hålls deras muskler, leder, och legament smidiga och det förebygger att hästen får skador och hästen får komma till avslappning. Det är inte ovanligt att hästen börjar tugga och gäspa när den får massage, då den slappnar av och tycker det är skönt. 
Eftersom att hästar är experter på att dölja sin smärta så är det extra viktigt att vi som hästmänniskor vet hästens narturliga beteénde och vet när det är någonting som är fel och hästen inte är som den ska. 
Men det finns vissa fall då man inte får ge en häst massage, t.ex. när det är sjuk och den har feber, infektion, akut kolik eller om den är dräktig. 
Källa - tidning Hästfokus, artikeln skriven utav Veronica Andren 
/Sanna
Postat i kategorin: En vanlig dag på Sackum, Tips!
16 Sep kl. 12.38

Dimma

I Lördagas fick det bli en liten tur ner mot Götene för att möta upp en kompis, tog Dimma denna gången. Johanna följde med på lilla Röskva. Dimma var väldigt pigg men lyssnade om jag sa ifrån att det inte var okej att sticka iväg. Det var ett tag sen jag satt på Dimma, så det var en del skillnad. Hon var betydligt mycket jämnare i sidorna och inte alls lika mycket "bebis" i huvudet som förr. Så var faktiskt nöjd med henne då också, så duktig så min lilla bebis :')
 
/Sanna
 
 
Postat i kategorin: Dimma, En vanlig dag på Sackum
16 Sep kl. 11.23

hosta

Efter helgen som har vart så har jag nu dragit på mig en ordentlig hosta som inte går över. Så ingen skola på minst två dagar, känns lite surt att komma efter redan i början.. Och att Molnia kommer att få vila nu tills hostan blir bättre och jag klarar av skolan ordentligt! 
 
Men men, Molnia har gått så sjukt bra i helgen som har vart så kan inte mer än att vara nöjd över min vackra tjej, biler och sådant från i helgen kommer upp senare idag!
 
/Sanna
 
 
 
 
 
 
Postat i kategorin: En vanlig dag på Sackum, Molnia
15 Sep kl. 17.00

Länkbyte!

Kör nu ett länkbyte med denna fina blogg: http://www.nattstad.se/emmaforever
Kolla in vettja!
 
Postat i kategorin: Länkbyte
15 Sep kl. 16.24

puts

Idag så fick det bli ett blandat pass, lite markarbete mot gymnastik hoppning och dressyr. Övade endel på serpentiner och att få henne runt och rund hela tiden. Gick helt okej, sen red jag över 3 upphöjda bommar några gånger som låg med ett galoppsprång emellan. Molnia var här väldigt framåt och ville gärna ta allting med en gång. Men hon lyssnade bra om ja satt ner ordentligt i förhållningen. Och dressyren efter där sen så kändes hon väldigt fin. 
Travade av henne i en låg form och hon var nog nöjd hon med, mycket frustande tills vi kom ut ifrån ridbanan!
 
Putsade av tränset lite snabbt innan vi åkte hem, så nu är det rent och fint igen ;)
 
/Sanna
 
 
 
Postat i kategorin: En vanlig dag på Sackum, Molnia
15 Sep kl. 16.03

Take me to space!

 
Postat i kategorin: Storm
15 Sep kl. 13.20

Gårdagens hoppning

Eftersom jag inte har min dator för tillfälligt så lånar jag min mammas som inte är den snabbaste..
 
Iaf igår så hoppade jag Molnia en sväng på banan, hon kändes väldigt fin, till en början var hon ganska seg men ändå framåt. Men när jag hade hoppat två tre gånger så var det fart på henne sen. Hoppade inte något speciellt utan bara ett vanligt räcke. Bilder och sånt får ni imorgon då jag får min dator och Johanna har skickat bilderna ;)
 
/Sanna
 
Gammal hoppbild på oss ;)
 
 
Postat i kategorin: En vanlig dag på Sackum, Molnia
15 Sep kl. 09.32

Hoppning!

Igår blev det ett hopp-pass på banan för mig och Storm, vilket han tyckte var superkul! Och jag med för den delen ;) Jag är ju mer personligen för dressyr och har typ inte hoppat förrän jag började rida Storm, vilket inte är så ofta som jag och han hoppar. Så jag är inte den mest rutinerad hoppryttaren kan man säga, men övning ger färdighet ;)

Han var iaf superframåt och duktig! Verkligen roligt :D 
Fotade en del igår också, vi hoppade ju inga höjder kanske, så bilderna blev sådär.. Men det får duga! :D
// Johanna
 
Postat i kategorin: Storm
13 Sep kl. 09.21

Terräng häst nästa? :o

Insåg igår att Molnia blir min nästa terränghäst :o hoppade lite stockar i skogen och jäklar vad hon verkligen sög tag i hindret!
Iaf så kändes hon väldigt fin, en aning pigg på terränghindret men det var bara kul, hon kändes förövrigt en aning stel och motvillig, så blir mycket dressyr och mycket lösgörande arbete nu till helgen som kommer!
 
/Sanna
 
I helgen blir det att besöka Törnsäter ;)
Postat i kategorin: En vanlig dag på Sackum, Molnia
12 Sep kl. 20.51

Skogstur!

Idag blev det en skogstur! Red runt lite i skogen osv och sen red vi fram och hoppade lite stockar, vilket Storm tyckte var underbart roligt och han vart superframåt!
Så det uppskattades och han blev superpigg ;) så fin är han!

Imorn blir det ingen ridning för oss, utan endast ta hand om dom och byta hage osv.. Då det senare är party dags! 
// Johanna

GAMMAL BILD!
 
Postat i kategorin: Storm
12 Sep kl. 09.36

lite sådär ovärt inlägg kände ja..

Börjar inte förens 13.40 men är ändå vaken nu? jaja, ska drycka i mig lite te för om se om halsen vill bli lite bättre. 
 
Eftersom jag slutar så i tid idag, slutar 5 i 3 ;) Så blir ridningen när det är ljust iaf och man kommer hem i tid för en gångsskull :o Annars har man kommit hem vid 9 halv 10 på kvällarna, så ska man äta, duscha, blogga och plugga.. Ne, ja har egnetligen ingenting emot sena kvällar i stallet. Så mysigt ♥
Får väl se vad vi hittar på idag, har inte riktigt bestämt mig ännu, dressyr? Hoppning? uteritt? eller alltihopa? Får fundera ut något bra tills i eftermiddag.
 
/Sanna
 
 
 
Postat i kategorin: En vanlig dag på Sackum
11 Sep kl. 20.35

Fortfarande sjuk

Idag hade vi friliufsdag i skolan, skulle stöta kula 3 gånger och sen så var vi typ lediga. Men var tvugna att stanna kvar. Men följde med Emelie till frisören så kom inte hem förens 7 ungefär. Men det gjorde ingenting eftersom jag fortfarande har feber, som dock börjar avta men valde att inte rida ändå för att friskna på mig tills imorgon. Då det iaf blir ridning imorgon ;) Nu ska vi inte ligga på latsidan inte :D Vill komma igång ordentligt nu!
 
/Sanna
 
 
 
Postat i kategorin: En vanlig dag på Sackum
11 Sep kl. 07.37

"Travare har ett oförtjänat ryckte"

Tycker ni ska ta er en titt på denna videon, hon säger mycket kloka ord och jag håller helt och hållet med henne!  
 
/Sanna
 
Postat i kategorin: En vanlig dag på Sackum
10 Sep kl. 15.46

Så trött!

Jag är så trött på att såfort människor stör sig på våra inlägg ska dom sedan blogga om det för att "pika" även fast vi vet att det handlar om oss. 
Så kanske vår tur att göra lika?

Det är inte så kul att varje gång vi lägger ut en bild, film eller ett inlägg så ska det klagas, låt oss rida och utvecklas på vårt sätt. Lägger vi upp en film där vi inte rider så bra på eller vad man ska säga, är det för att vi längre fram skall kunna se hur vi under denna tiden har utvecklats. 
Är så trött på alla pikar och anklagelser, snälla, låt oss vara och sköta vårat, för ärligt så är detta våran blogg, och har ni åsikter, håll dom för er själva istället. 
Att också bli anklagad, för EXAKT allting som händer osv, det är inte heller kul för vi har inte av intresse att förstöra, allt vi vill är att rida och få se våran utveckling i framtiden och även få dela med oss av vår utveckling, våra åsikter osv. 
Är detta ett störande objekt? Det finns ingen enklare lösning än att ni SLUTAR läsa våran  blogg. Är så otroligt trött på detta nu!

Låt oss vara!
/ Johanna
 
 
 
 
Postat i kategorin: En vanlig dag på Sackum
10 Sep kl. 14.23

Mot alla odds - Be Kash

Här nedan ser ni en film om ridtravaren Be Kash som snart skulle till slakt, då han inte trivdes på banan. Men som räddaren i nöden så fick han en ny chans och är hela 30 år ♥
 
/Sanna
 
Postat i kategorin: En vanlig dag på Sackum
10 Sep kl. 12.40

Red vid vänern - red viljse

.. Ah, eller nästan.
Det började att vi skulle ta den "vanliga Göttorp rundan" Men tänkte att vi skulle ta en annan väg och rida runt Husaby. Men när vi kom upp till svängen där vi egentligen skulle svängt höger så tog vi vänster istället. Följde vägen hela tiden, tills vi ville hem och svängde ner vänster igen. Det kändes som att vi skulle komma hemåt igen haha! Men, det var just det vi inte gjorde. När vi helt plötsligt ser vättern på våran vänster sida så insåg vi att vi måste vara rätt långt hemifrån, så vi valde att knacka på ett hus och fråga vart vi var. Tanten som öppnade var väldigt snäll och skrattade bara åt oss när vi sa att vi skulle till Götene igen. Då var vi i början/slutet? Av Blomberg :O
 
Jag och Julia bara kollade på varandra och började garva, tackade så hjärtligt för hjälpen och red vidare. Tillslut kom vi äntligen upp vid Husaby igen, då var det kanske drygt 30 min hemifrån, om ens det. 
Det kom kossor på ena sidan och var Kostängsel på andra. Hästarna ville inte gå förbi när kossorna kom i full fart emot oss och råmade.. Men tillslut kom vi skuttandes förbi och ut på en åker. 
Tänkte ta lite trav, och galopp där så vi kom hem snabbare, men det slutade med några bockserier och skratt istället. 
 
Hur kändes Molnia under ridturen då? Jo, hon var mycket framåt och ville mer än gärna gå snabbare än hon fick. Efter en galopp upp för en åker samt efter galoppen på en travbana så var hon ganska trött haha. Men när vi kom hemåt igen och vi var på åkern, ja då var det full fart på henne igen! 
3 gången som jag ser Molnia bocka :o haha, faktiskt 1 gång varje år dessutom :o
 
/Sanna
 
 
Postat i kategorin: En vanlig dag på Sackum, Molnia
10 Sep kl. 10.31

sjuk

Usch, fick va hemma från skolan idag, vakna av att huvudet värke så himla mycket. Så nu sitter jag med feber och är förkyld. Jätte kul, eller inte :(

Gårdagens uteritt med Julia blev inte som tänkt haha.. Efter tre timmar i sadeln nästan så var det rätt gött o komma hem! Men det var bland den roligaste uteritten på länge ;)
Ska försöka skriva ihop det ordentligt så fort jag klarar av det!
 
/Sanna
 
 
Postat i kategorin: En vanlig dag på Sackum
09 Sep kl. 13.15

Uteritter eller ridbana?

Att sitta och kämpa med hästen på ridbanan ger inte bättre resultat för det. Att sitta o nöta på en volt sliter mycket på hästens ben. Gör andra lösgörande övningar istället för att sitta och jobba på en volt i en timma. 
Eller ut i skogen och ha kul med hästen, jobba den på en åker, på en väg. Ja ni förstår vad jag menar. 

Gör någonting som hästen tycker är kul, och ja det flesta hästarna tycker det är roligare att komma ut i skogen än att nöta på en ridbana/ridhus.
 
Vi försöker, och vi rider ut för det mesta. Vill vi ta ett dressyrpass så tar vi de på åkern och vägarna, hoppning i skogen. 
Men visst, emellanåt tar vi ett pass på banan då och då. Men det avslutas nästan alltid med att skritta ut en sväng.
 
/Sanna
 
Är det lite mera seriös träning som ska ske, så brukar det bli på banan. T.ex. öva på något speciellt som kan vara svårare att göra i skogen/åkern så tar vi det på ridbanan.
 
Postat i kategorin: En vanlig dag på Sackum
08 Sep kl. 19.44

roligt :D

Idag tog vi samma runda som igår, dock inte lika länge. Red genom skogen som uppvärming, för att sedan sätta lite mera fart ute på åkern och värma i trav o galopp. Storm kändes väldigt fin, ville inte alltid åt samma håll som mig då Molnia var i andra änden. Men han skötte sig fin fint. 
Gick sedan vidare in i "hoppskogen" och tog hinderna några gånger, Storm var ju bara för söt. När vi hade hoppat över en stock som ligger på marken så kan man rida upp för en backe, där sätter han fart och bockar och rakt upp i backen, var på håret att jag inte hängde i trädet haha. Förutom de och några andra busbockningar så var han så duktig så :D
 
/Sanna
 
 
Postat i kategorin: En vanlig dag på Sackum, Storm
08 Sep kl. 13.49

Terräng hoppning - Storm

Som Johanna skrev så bytte vi ju hästar igår. Tänkte bara hoppa över hindren någon gång med Storm så han skulle få skutta av sig lite. Men det slutade meda att vi hoppade över dom några fler gånger ;) Hade en mycket glad lite häst som skuttade, bockade o sparkade o hade sig när han kommit över alla tre hindren, så charmig så!
 
Förövrigt så var han super duktig, mjuk och fin och lyssnade väldigt bra. Sen hade jag en väldigt trött häst när vi kom hem, men gud så duktig han var!
 
/Sanna
 
 
Postat i kategorin: En vanlig dag på Sackum, Storm
08 Sep kl. 13.20

Bra att veta innan man ringer veterinären!

När hästen blir sjuk är det bra om man vet hur den är när den är frisk!
Färgen på slemhinnorna, tempen, pulsen, hur andas hästen, hur låter magen, hur ser avföringen ut, kissar den alltid mycket osv.
Skriv upp hästens ”normalvärden” i en bok, det underlättar när du ska prata med veterinären.CHECKLISTA

• har hästen feber, normaltemp vuxen häst är 37- 38 grader

• aptiten, äter hästen, dricker den vatten

• avföring, normal – torr – blött – diarré – luktar onormalt

• tarmljud, lyssna vid buken hör du ett ”bubblande från tarmarna”

• slemhinnor, hur ser slemhinnan ut, titta i hästen mun ovanför
tänderna färgen ska vara ljust rosa.

• allmäntillstånd, är hästen trött – orolig – normal -  vill ligga ned

• puls, normal pulsfrekvens är ca 28 – 40 slag per minut. Du kan
mäta pulsen på flera olika ställen på hästens kropp, under
ganascherna, på bakre delen av kotan och på vänster sidan
bakom hästens armbåge.

• andning, normal andningsfrekvens är 8-16 andetag per minut.

• övrigt, visar hästen någon annan symptom, har den blivit
behandlad med något läkemedel, blivit vaccinerad osv.

Det är bra om man i stallet har en telefonlista till veterinär, djursjukhus och till
djurambulans, om olyckan är framme så sparar man lite tid genom att snabbt nå den man behöver.

.be mine.

Postat i kategorin: Tips!
08 Sep kl. 09.23

Gårdagen!

Igår var det hästbyte som stog på schemat! Så jag red alltså Molnia och Sanna red Storm! Vi red ut och började med att skritta i vår "stora" skog och sedan red vi upp till gräsåkern för att sedan gå in i våran "lilla" skog! Där inne hoppade vi lite vilket hästarna tyckte var superkul!
Molnia var väldigt pigg, så det vart full fart i benen på henne haha! 

Idag ska vi också upp och rida och antagligen rider jag Molnia idag också! :) Vi får se helt enkelt!
Ha det så bra, så hörs vi sen! // Johanna
 
 
Postat i kategorin: En vanlig dag på Sackum
06 Sep kl. 17.20

Hästens muskler!

 
 

Hästen har ungefär 700st tvärstrimmiga muskler som utgör ca 60% av hästens totala kroppsvikt. De flesta av dessa muskler ligger parvis på båda sidor om kroppenoch nästan överallt på hästens kropp ligger det flera skikt av muskler, ibland upp till 5 olika muskellager.

Hästens muskler används dels för att utföra rörelser men även för att motverka en för stor rörelse. Musklerna är antingen i en uppbyggnads- eller nedbrytningsprocess,när du tränar din häst så är det nedbrytning och dagen efter är det en uppbyggnadsprocess.Det är därför viktigt att hästen får vila mellan hårda träningspass så att musklerna hinner återhämta sig.

Muskler kan se ut på olika sätt, de kan vara kort, långa, trekantiga, fjäderformade,spolformiga osv. En muskels styrka beror huvudsakligen på dess tjocklek eller antalet muskeltrådar. se bild ovan

Hästen har fyra olika sorters muskler

  • skelettmuskler = villkorliga, tvärstrimmiga muskler som kan påverkas av viljan, dessa muskler styr hästens kroppsrörelser.
  • glatt muskulatur =ovillkorliga muskler, de styrs inte av viljan, dessa finns i invärtes organ ex, tarmväggar, urinrör
  • hjärtmuskulatur = ovillkorliga, styrs inte av viljan men är tvärstrimmiga
  • twitch-muskler = muskler som sitter precis under huden, hästen använder dem ex  för att få bort insekter som irriterar = hudryckningar

Skelettmuskelaturen

 

 

 

Skelettmuskelaturen omfattar mer än en tredjedel av hästens totala kroppsvikt och fyller en viktig funktion för hästens kroppshållning och rörelser. Det är skelettmusklerna som styr  hästens kroppsrörelse och de är beroende av att nervsystemet fungerar. Skelettmusklerna kontrollerar även hastighet, steglängd och stegfrekvens. En skelettmuskel består av en muskelbuk som har en sena i vardera ände, dessa senor delas upp

Origo – ursprungsena är den senan som muskeln utgår ifrån och den har oftast förbindelse med det mindre rörliga skelettstycket.

Insertio -  insertiossen är den senan som går från muskeln och fäster i det skelettstycket som är mera rörligt eller i mjukdelar. Om en muskel har flera ursprungsenor så säger man att den har flera huvuden. (bild 1)

Om en muskel har flera ursprungsenor så säger man att den har flera huvuden. (bild 1)

 

Senorna som sitter på muskelbuken fäster oftast mot något ben, men vissa musklers senor fäster mot varandra och andra fäster mot hud, ytteröra eller ögongloben.

Musklerna som böjer en led kallas böjmuskler medan muskler som sträcker en led kallas för sträckmuskler,exempelvis hasböjare och hassträckare, en del muskler påverkar en led men det finns muskler vars rörelse påverkar flera leder.

När en rörelse ska ske så kontraherar muskeln/musklerna det vill säga den drar ihop sig, kortar sig, blir tjockare och hårdare. Motsattsen till en kontraherad muskel är en avslappnad relaxerad muskel, den är lång, smal och mjuk.

(se bild nedan på hästens bakben)

Skelettmuskler som påverkar en viss led delas in i

  • agonist        den muskeln som utför den största arbetet i rörelsen
  • synnergist    den/de musklerna som samarbetar med agonisten,
  • antagonist   den /de muskler som aktivt motverkar rörelsen

Vilken muskel som är vad beror på vilken rörelse som sker, en muskel kan vara antagonist/motverka i en rörelse för att sedan vara agonist/utförare i nästa rörelse. (se bild)


På bilden till vänster ser vi  hur Hästens bakben förs framåt, muskeln på framsidan av hästens ben kortar sig och muskeln på baksidan ger efter, den länger sig.

På bilden till höger ser vi hur bakbenet förs bakåt och nu har muskeln på framsidan av hästens bakben längt sig, medan muskeln på baksidan av benet(gastrocnemius) har kortat sig.

Antagonisterna/de som motverkar och stabiliserar rörelsen sätter också gränser för hur mycket en muskel kan dra ihop sig/kontrahera. Om antagonisterna inte fungerar som de ska, t ex om de är spända/förlamade/stumma kommer rörelsen att bli knyckig eller stum och i värsta fall blir det ingen rörelse alls.

Sammanfattningsvis
Man kan enkelt utryckt säga att en muskel (agonisten) kan spänna sig endast om den/de muskeln som arbetar i motsatt (anatagonisten) riktning är avslappnad och ger efter när agonisten/utföraren spänner sig.

En rörelse är inte ett resultat av en enda muskels arbete utan det är ett fint samspel mellan flera muskler. De muskler som framkallar en viss rörelse ingår i ett innervationsmönster, det här mönstret kan variera mellan olika hästar, man kan genom träning minska antalet muskler i ett innervationsmönstret  så att det till slut bara är de starkaste och mekaniskt mest effektiva musklerna som arbetar.

Postat i kategorin: Tips!
06 Sep kl. 10.15

att rida en blind häst..

Ja, blind och blind kanske man inte ska säga direkt..
Men som många av er säkert inte vet, några vet om det sen tidigare är att Molnia inte ser ordentligt i mörkret. Hon ser i mörker men inte lika skarpt som en "vanlig" häst gör.
Vilket kan leda till många missförstånd, där hon kan bli osäker på vad hon ska göra och om hon verkligen vågar gå dit jag vill eftersom hon inte ser till 100 % vart hon sätter sina fötter. Där gäller det som ryttare att vara lugn men bestämd och säker på att det verkligen går att gå där så jag visar för henne att hon kan lita på mig att det inte är farligt att gå fram där. 
 
När det börjar mörkna endel så är det inte alltid man tänker på det när man sitter och rider, hon hoppar till för någonting eller gör något som hon inte brukar, man blir arg och frustrerad när hon inte går fram ordentligt. Vilket oftast leder till att hon blir frustrerad och inte vet vart hon ska göra och istället börjar backa när man sim ryttare då ger två signaler. När hon går framåt så hoppar hon oftast fram och vill gå fort fram till hästen framför henne, och där lägger man i bromsen för att hon inte ska springa iväg. Alltså ger man dubbla signaler, vilket är rätt förståligt om hästen då blir frustrerad och stannar/backar iställlet. 
Som ryttare gör man eller iaf jag oftast felet att jag blir arg på henne och bara driver på henne och spänner mig, istället för att där slappna av, länga en aning på tygeln och låta henne slappna av och känna att det inte är något farligt eller någonting att stressa upp sig för. 
Annars är det precis som att rida vilken häst som helst, bara att hon/dom kan vara lite mer vakna och försöka se sig omkring och reagera på minsta lilla när det är mörkt ute. 
 
Är det någon utav er läsare som har en häst som häller inte ser så bra i mörker?
 
/Sanna
 
 
 
Postat i kategorin: En vanlig dag på Sackum, Molnia
05 Sep kl. 20.52

Markarbete

Idag blev det ett markarbetes pass på banan med hjälp Marianne. För min del så kändes det bra över bommarna mestadels men emellan åt så är jag inte alls nöjd. Antingen så sprang hon bara iväg från mig eller så ville hon inte gå fram alls.. Så imorgon är det hästbyte ;)
 
/Sanna
 
 
Postat i kategorin: En vanlig dag på Sackum, Molnia
05 Sep kl. 14.25

Fram och avskrittning

Hur länge jag skrittar fram min häst beror lite på vad jag ska göra. Men framskrittningen ligger nu mera på ca. 5-10 min. Bara för att hon ska få komma igång en aning och för att hennes kropp ska komma igång, och vara uppvärmd så att inte musklerna är kalla o stela. 
Förr så var jag väldigt slarvig med att skritta fram, skrittade ändast någon minut, men nu dom senaste åren så har jag blivet betydligt noggrannare med det, att hon ska få komma igång och att hästens muskelatur kommer igång ordentligt. 
 
Menar på att vi är ju inte så smidiga om vi ska ut och springa direkt på morgonen när vi kommer upp ur sängen. Men om vi istället får komma igång lite först så är det inga problem. Samma med hästar, om dom kommer direkt från stallet/hagen och sått still länge så är det något stela, men om dom då får skritta på en stund så kommer kroppen igång och det blir betydligt lättare för dom.
 
Samma gäller avskrittningen sen efter passet är slut. Skrittar av i 5-10 minuter beroende på vad jag har gjort. På helt lång tygel så hästen får en chans att varva ner i sin egna takt. 
 
/Sanna
 
 
Postat i kategorin: En vanlig dag på Sackum
05 Sep kl. 12.24

Senaste köpet

Var ju som ni vet uppe på Skara hästsport för ett tag sedan, och har totalt glömt bort att visa er hur dom ser ut och vilka det blev ;) 
Dessa ridbyxor rekomenderar jag stark, riktigt sköna i kvaliten och grymt sköna att rida med, dock en aning små i storleken men annars väldigt bra, än så länge ;)
 
/Sanna
 
 Hade lite bättre bilder då dom ser svart ut här, (dom är mörkblåa annars) men som alltid så vill de inte laddas upp bilder..
 
Postat i kategorin: En vanlig dag på Sackum, Shopping
05 Sep kl. 10.15

Gårdagen - Storm

Hej på er!
Nu tänkte jag berätta lite om gårdagen!

Det blev en sen uteritt på vår gräsåker, jag körde "intervall" träning i skritt och trav och även en massa tempoväxlingar, vilket verkligen gav resultat! Storm blev jätte lugn och fin och gick hur bra som helst! Så en supernöjd ryttare blev det och säkerligen en supernöjd häst!
Sen körde jag också mycket volter och halter då det också var något jag tyckte vi skulle öva på och även där gick det hur bra som helst!

Jäkligt nöjd med gårdagen måste jag säga!
Bjuder även på en bild från igår!
// Johanna
 
Postat i kategorin: Storm
05 Sep kl. 08.06

Vanlig sadel eller bomlös?

Återigen får vi läsa om en ny intressant studie om hästar och sadlar, den här gången har forskarna valt att jämföra ”vanliga” sadlar med bomlösa sadlar. Målet var att se om det var någon skillnad mellan den totala kraften och tryckfördelningen på hästens rygg när man red i traditionell eller bomlös sadel, forskarna mätte trycket under trav nedsittning.

 

När man provar ut en sadel är det viktigt att den passar både ryttare och häst, sadelns undre del ska passa hästryggens form medans överdelen ska passa ryttarens bäcken. Idag så sker utprovning av sadel när vanligtvis när ryttaren rider i olika gångarter, tidigare så skedde det ofta på stillastående häst, men hästens rygg och ryttarens position ändrar sig under ridningen.

I den här studien som presenteras på Horse Connexions hemsida skriver man att fler ryttare nu använder bomlösa sadlar eftersom de passar bättre till varierande hästryggar, det finns några studier som stödjer den teorin.

Studien är genomförd i USA och det var åtta ridskolehästar, arabiska fullblod som deltog. Alla hästarna reds av samma person och i slumpmässig ordning, två dressyrsadlar användes en traditionell och en bomlös och båda sadlarna vägde lika mycket.
Under sadeln hade man en elektronisk tryckmätningsvojlock som mätte kraften och sadelytans kontakt med hästens rygg, mätningarna skedde under 10 steg i trav med båda sadlarna.
Vad såg forskarna? De såg bland annat att tryckfördelningen var jämnare med de traditionella sadlarna jämfört med de bomlösa sadlarna. Forskarna såg även att ryttarens vikt fördelades över en större yta, de tolkar det som att bommen hjälper till att sprida ut sadelns och ryttarens vikt över en större yta och på så viss förhindra att trycket koncentreras på vissa områden. De avslutar med att konstatera att det behövs fler studier för att jämföra olika typer av bomlösa sadlar med traditionella sadlar som passar dåligt.

Postat i kategorin: Tips!
04 Sep kl. 23.17

Kvälls tur

Idag blev det stallet två gånger, första gången så var vi och lämnade lite bommar/hinder, mer kommer i nästa vecka eller så. 
Sen tog vi cyklarna upp och red ut en sväng, blev lite senare på kvällen men det var riktigt gött faktiskt, inte kallt och inte för varmt. 
Började på en stubb åker, där jag övade mycket avbrott och igångsättningar. Molnia lyssnade väldigt bra och var riktigt fin. Red sedan efter en stunds uppvärmning vidare till gräs åkern. Försökte fortsätta med samma arbete men där gick det åt skogen rent ut sagt. Hon lyssnade knappt inte och var bara allmänt pigg. Så galopperade lite granna vilket hon tyckte var super kul. 
 
Fortsatte sedan med samma övningar, men här var hon bara springig, så valde att börja jobba lite på skänkelvikningar, öppna och sluta. Gick väl sådär, hon lyssnade och gjorde som hon skulle även om det inte sitter till 100, men vi har ju faktiskt bara gjort det några enstaka gånger ;) 
När det började mörkna lite granna så valde vi att rida hem, red via åkrarna hem så gick gå över ett dike, och stackars Molnia som inte ser 100 i mörker snubblade och gick ner på knä :(
Men det var inte störra skade skedd, men sen var hon mer än nöjd när hon fick komma hem och få äpple.
 
/Sanna
 
 
Postat i kategorin: En vanlig dag på Sackum, Molnia
04 Sep kl. 13.31

Bra att veta när man ska köpa häst!

1. Att bli hästägare

Att äga en häst är eller har varit en himmelsk dröm för många av oss. Men alla som har tagit steget fullt ut kan säkert skriva under på att de knappast kunnat föreställa sig hur mycket hästägandet verkligen innebär. Jag vill med detta inte avskräcka er från att skaffa egen häst – tvärtom. Men en realistisk uppfattning om kostnader, tidsåtgång och praktiska olägenheter bör man ha innan man rusar till hästavlaren.

 

Har jag råd med en ponny/häst?

Till och börja med så har man de så kallade engångskostnaderna, förutom hästen. Vilket är: sadel, träns, grimma, täcke och ryktdon. Dessa är nödvändighetsartiklar som varje häst behöver. Dock så byter många hästägare ut sin utrustning ett antal gånger. Mest på grund av att hästens muskulatur ändras oftast vid ägarbyte då hästens träning förändras. Så, den sadel du köpt från första början passar med stor sannolikhet inte om exempelvis ett år.

Givetvis finns en stor prisvariation när det gäller all utrustning och dess detaljer. Att rekommendera är att man väljer kvalitet – det lönar sig i längden.

De löpande kostarna är något svårare att få grepp om – eftersom de varierar från häst till häst. En tävlingshäst i full kondition kräver till exempel en högre foderstat än en ren promenadhäst. I vissa fall måste hovslagaren göra mycket täta besök. Priset för hovslagarens tjänster varierar, men ligger runt 400 kr för att värka en häst och mellan 600-1000 kr för skor runt om.  

Uppstallningskostnaden varierar också. Om man har hästen uppstallad på en anläggning av hög standard får man givetvis betala för detta. Priserna kan ligga mellan 500 kr till 2000 kr i månaden för att hyra en box, då beroende på plats och vad som ingår. Det är oftast skillnad med kostandena mellan uppstallning i en storstad eller i en lantbrukarort.

Det är dyrt att ha häst, men det är ett nöje som verkligen är värt pengarna. Det vill säga om man har pengarna, annars blir hästägandet ett stressmoment och en belastning. Vilket i sin tur kan negativt påverka hästen. Av den orsaken är det viktigt att ha en realistisk uppfattning om kostnaderna. För att på så sätt planera sin ekonomi utifrån ens "hästkonto".

 

Har jag kunskapen att äga en egen häst?

Allt för många nya hästägare har mött stora svårigheter, helt enkelt för att de inte skaffat sig tillräckligt med kunskap och ridvana innan de skaffar hästen. Folk som går helt uppochned och skaffar en häst för att lära sig att rida påverkar ofta hästen negativt. Det slutar ibland med dåliga vanor beroende på hur utbildad hästen var när du köpte den.

Den häst du äger har du ansvar för, och du ska därför minst ha koll på vad det dagliga arbetet med hästen innebär. Läs gärna på om hästar, dess beteende, foder, anatomi, skötsel och så vidare.

Hästens allmänna vitalitet, hårrem och hull ger värdefull vägledning om dess hälsotillstånd. Särskilt noggrann bör man vara vid köp av unghäst. På det sätt som hästen visas upp talar om hur dess träning och utfodring ha sett ut. Är hästen exempelvis extremt mager, med glanslös hårrem och uppdrivna kotor, kan man misstänka parasitförekomst. Medan allt för tjocka hästar ofta fötts upp på en allt för proteinrik foderstats. Då extremt kraftfodertillskott är direkt skadligt för unga hästar, eftersom den viktiga balansen mellan kalk och fosfor i skelettbildningen lätt rubbas. Följden blir ett svagt skelett med nedsatt hållbarhet, var därför försiktigt med vad du stoppar i hästen. Man kan enkelt säga" den blir vad du ger den".

 

Har jag tiden och engagemanget som krävs?

Om du själv svarar för hästens skötsel och den får sin huvudsakliga motion genom ridning, bör du räkna med minst två och en halv timmes arbete per dag, om du då inte får hjälp av nära och kära. Något som man inte tänker på i början men som snart blir nästintill nödvändigt.

"Hästägandet är inte en hobby, det är en livsstil" brukar man säga. Därför måste man vara berädd att frysa sin fritid i viss mån. Du har numera det fulla ansvaret av en levande varelse och dess välbefinnande.

På många anläggningar kan man får hjälp med utfodring och utsläpp på morgonen, då många har ont om tid. Andra använder sig av det så kallade "avbytarsystemet", då man turas om att sköta hästarna.

 

2. Vilken typ av häst eller ponny är lämplig just för mig?

 

Storleksmässigt?

När det gäller flickan eller pojken med ponnydrömmar måste man också ta hänsyn till storleken. Den söta shetlandsponnyn, man så gärna vill ha vid sex års ålder, växer man snabbt ifrån. Mellan tio till  fjorton år växer de flesta barn mycket snabbt.Det är tråkigt att växa ur sin ponny men man måste se det hur hästens synvinkel. Många ponnyraser är dock viktbärande såsom gottlandsruss. Viktigt att tänka på är att inte heller köpa för stor häst eller ponny, då det är minst lika fel. En bra tumregel är att ekipaget ska se harmoniskt ut, särkilt om man tävlar i dressyr.

 

På vilken nivå ligger jag på nu och vart vill jag komma?

Dem två vanligaste felen som görs vid köp är antingen att köpa en för bra eller motsatsen en för "grön" häst/ponnyEn häst som tävlat i höga klasser, och som är van vid en viss standard i ridningen, kräver ofta mer av ryttaren, vilket skapar dåliga vanor när den nya ryttaren inte kan hålla samma klass som föregående ryttare. Om man istället köper en för "grön" häst, när man varken har erfarenhet eller kunskap om hur man tränar upp en häst, leder även det ofta till dåliga vanor, fel utbildning som erfarna ryttare senare får "reparera". Jag tycker dock att man bör köpa upp sig men med måtta. Tävlar du hoppning i klassen 90/100 cm,  men vill högre bör du helst köpa en häst som hoppar framgångsrikt på höjden 120 cm och inte 140 cm. Den kan  ändå vara utbildad på högre nivå, men eftersom det inte är för stor klasskillnad uppstår det sällan ovanor och ryttarens egen träning fortsätter framåt. Mer erfarna ryttare ska absolut satsa på att träna upp yngre hästar.

 

Vilken prisklass?

När det kommer till priset på hästen eller ponnyn kan det variera enormt, beroende på ålder, härstamning och vilken utbildning hästen har fått. Många hästsäljare sätter gärna upp skyhöga priser till en början, så att om köparen vill pruta har de fortfarande en marginal att falla tillbaka på. Likväl tror många att priset på hästar inte ändras. Eftersom de köpte hästen för 70 000 för två år sedan så går de inte under den summan när den ska säljas, delvis för att de inte vill förlora på affären. Där har de dock mycket fel, både för att det är sällan man direkt tjänar på köpet, då det kostar så pass mycket att bara föda den att man redan där har gått back. Men även det faktum att hästen är äldre.  Om man dessutom inte har förbättrat hästens förmågor så kan man inte begära samma eller en högre summa. Man kan inte heller åka snålskjuts på föregående ryttares framgångar med hästen när man sätter priset, du kan lika gärna ha gjort föregående tränares jobb ogjort genom att träna på fel sätt.

I de allra festa fall så får man vad man betalar för. Kvalitet kostar med andra ord. Och där finns inga genvägar, tyvärr. Vad man måste ha i bakhuvudet är att det finns inga perfekta hästar eller ponnys. Och man bör därför ta det som den nuvarande ägaren säger med en nypa salt och förnuft. Många har förmågan att överdriva en aning när det gäller hästens kapacitet med mera. Något som förstör för de som verkligen har superhästar. Att hitta rätt är som att hitta i en djungel utan kompass, men har man med sig erfarna hästmänniskor brukar det inte vara några problem.

Sen är det upp till varje enskild ryttare vad de söker i sin nya häst eller ponny. Värdesätter man kapacitet eller en snäll vän?

Om man söker en duktig häst men har begränsat med kontanter så är en lite äldre läromästare ett bra alternativ. Eller att bli medryttare till en häst.

 

 

 

3. Vem och varifrån ska jag köpa häst/ponny?

 

Köpa från företag eller privatperson/enskild näringslikande?

Generellt är det säkrare för en privatperson att köpa häst av ett företag. Det beror till del på att konsumentköplagen går in och skyddar köparen när han eller hon handlar av någon som bedriver verksamhet. Samt det faktum att många försäljningsstall erbjuder byte av häst om man inte är nöjd, något som ytters sällan privatpersoner kan erbjuda.

Ett annat råd är att man kontaktar personer som köpt häst av handlaren tidigare. På så sätt kan man ta reda på om denne säljare är seriös, kanske har den varit länge
i branschen och om de driver ett fungerande bolag.

Se även till att göra en riktig veterinärbesiktning. Personligen tycker jag att man ska anlita en klinikveterinär, då får man inga problem med att försäkra hästen efteråt.
Var noga med att båda parter är överens vad som gäller vid veterinärbesiktningen. Ska hästen ska röntgas, och i så fall hur mycket? Att röntga precis allt kan bli väldigt kostsamt.  En dyr häst är bra att röntga. Eftersom man kan hitta benfrakturer eller annat som kan påverka hästens utförande i framtiden. I andra, mindre kostsamma fall, ska man avråda att  röngta, då man ofta hittar fel som inte har eller med största sannorlikheten inte kommer påverka hästen i framtiden.

 

Hästköp utomlands?

Många toppryttare och tränare vill fullständigt avråda privatpersoner från att köpa häst utomlands, men är hästköp absolut säkrast att göra i Sverige? Överlag så är svartet ja, då du i utlandet inte har möjlighet att rätta till en felaktig affär. Många länder har dessutom en helt annan syn på hästar.
Inget annat land är hanteringsmässigt så rent som Sverige. Det är därför många utländska spekulanter kommer hit.
Det är likaså svårare att kontrollera tävlingsresultat i andra länder, vilket gör det svårt att framställa vad hästen verkligen har gjort.Förutom detta är det svårt att veta vad hästen varit utsatt för, till exempel veterinärmedicinskt. Och det kan till och med vara svårt att veta att den hästen du köper verkligen är den som stått för tävlingsresultaten!

Risken är betydligt högre
Många köpare lockas att leta häst i andra länder, eftersom priserna kan vara något lägre.
Men många anser inte att de pengarna är värda risken. Spara istället lite till och köp en häst i Sverige, (vi har jättebra hästar här.)
Ett exempel är hästköp i Danmark, där kan det vara svårt att få till en veterinärbesiktning som de svenska försäkringsbolagen godkänner. Detsamma gäller på auktioner i till exempel Tyskland. Man köper hästen i befintligt skick, med den besiktning som gjorts på plats.

 

 

 

4. Vilka frågor ställer jag när jag ringer på en häst?

 

-Vad kan du berätta om hästen?

Jag ställer en sån här stor och öppen fråga till att börja med. För det som säljaren nämner först är ofta det som är av störst vikt. Uttrycket "kärt barn har många namn," är något som stämmer bra in här.

-Vad har den gjort hittills?

För att få matnyttig information om hästens bakrund.

-Vad har den kapacitet till?

Svaret på denna fråga får man enligt mig ta med en nypa salt. Folk överdriver ofta lite på just denna fråga.

-Varför säljer du hästen/ponnyn?

Om det är en ponny är det ofta pga ryttarens ålder eller längd. Men ibland pga att hästen inte har tillräckligt med kapacitet med mera.

-Har den varit skadad?

 Till exempel hoppning på högre nivå, vilket är väldigt påfrestande för hästens ben, sener och leder etc. Av den orsaken är det viktigt att hästen  inte har haft några förslitningskador. Men skador som: en vrickad hov eller en sträkt muskel, kan vara skador som uppkommit av olyckor och som aldrig kommer att påverka hästen i framtiden, är enligt min åsikt inget att vara rädd för. Men be och få se veterinärintyget från när skadan uppstod, och om de vägrar kan det bero på att skadan trots allt var något värre. Jag tycker personligen om hästens nuvarande ägare inte kan ge helt ärlig information om hästen, ska man avvakta med köpet. För när du väl skrivit på och hästen är din, är det inte så kul att upptäcka gamla skador eller liknande.

-Temperament?

Detta är mer en fråga om smak och tycke, men själv uppskattar jag först och främst en glad och positiv häst som vill jobba. Sen så behöver den även ha psyke för högre klasser, den ska vara framåt men ej för het på gröten, men den ska framför allt älska att hoppa. Jag skulle aldrig tävla med en häst som man är tvungen att piska för att få den att göra som man vill. Jag gillar en häst som oavsett höjd och klass kan hoppa på fri vilja. Sen så varierar det mycket beroende på den gren som man vill tävla i och om man ens vill tävla.

-Namn på hästen?

Detta eftersom man lätt med hjälp av ridsportsförbundets hemsida kan hitta resultat frn en häst, endast med hjälp av namn eller licens nummer. Många blir då väldigt fixerade vid resultat och tror att allt är svart ovh vitt. Men om hästen gjort dåliga resultat innan kan det bero på dålig träning eller ryttarfel. Det finns många hästar som gått mycket låga klasser med bara medelmåttigt resultat som sedan tävlat de allra högsta klasserna med strålande resultat, bara för att de bytte ryttare. Men visst kan och ska hästens resultat påverka priset på hästen. Lägg dock inte för stor vikt på placeringar, man kan vinna en klass trots att ekipagets insats var genomsnittlig, så länge motsåndet bara är sämre.

- Ovanor?

Har hästen några ovanor? Såsom krubbitare (biter på boxen, svår att lasta eller liknande så är det viktigt att säljaren informerar köparen om eventuella ovanor. Likafullt försöker många säljare dölja dessa, och man måste därför som köpare vara extra uppmärksam. Ovanorna behöver inte avskräcka köparen, då många ovanor kan avvänjas (tidskrävande men möjligt). Andra exempel på ovanor är: den är svår att klippa, ha svårt för att vara själv i stallet eller att inte vilja stå stilla vid uppsittning. Detta är ofta små problem som inte bör ändra ens uppfattning om hästen, men man ska vara medveten om dem. När man köper häst eller ponny ska man tänka på om man ska köpa en valack (kastrerad hingst), sto eller hingst. Eftersom det kan skilja sig mycket från varandra, till exempel hur de reagera och uppför sig i olika situationer. Ston har överlag  mer vilja och temperament. De kan vara envisa och motsträviga vid brunst(parningsvillig). Vid köp av hingst måste man som ägare alltid visa en stark ledarposition, annars är det risk att hingsten tar överhand. Valacker är oftast lättare i sinnet, men ingen häst är den andra lik.

 

 

5. Är hästen långt borta?

Be om en video, köp aldrig utan att provrida den!

 

 

6. Vid provridning, ställ frågor om följande:

Utrustningen

Varför har den just det bettet? Vad använder de för sadel använder de några hjälptyglar? varför?

 

Hästens exteriör

Kolla muskulaturen, är den rakställd eller sned? Har den några ärr eller liknande? Hög – eller lågställd? Lång eller kort? Känn efter om den är varm eller svullen om kotor och leder. Dra handen längsmed ryggraden för att se om den har några ömma kotor. Kolla så att ögonen ser pigga och vakna ut.

 

- Hur ser en vanlig vecka ut, träningsmässigt för hästen?

Exempelvis hur ofta tränas, tävlas och vilar den? Att bara fråga om hästen är i tävlingskondition räcker inte, för vad jag kallar "tävlingskondition" är inte det samma som för någon annan. Om den nuvarande ägaren målar upp en typisk vecka kan man få en klar bild om hästens kondition och träningsform.

 

- Vad får den för foder?

Hästens fodersats kan ibland vara orsak eller förklara hästens beteende. Många ger för mycket och för enegririkt kraftfoder så att hästarna inte gör sig av med all energi. De upplevs då som heta och starka. Det gör att ryttaren betslar upp (drar åt tyglarna), och skapar då en oftas negativ kedjereaktion. Att ändra fodersatsen kan räcka för att få den dragiga och ofocuserade hästen till att bli koncentrad och mer samarbetsvillig.

 

 

 

7. Den närmare granskningen:

Jag börjar alltid med att försöka skapa mig en uppfattning om hästens mentala grundtyp. Därvid skiljer jag mellan den distraherade och den koncentrerade hästen. Med en koncentrerad häst menar jag en häst som accepterar människan som den dominanta ledaren. En sådan häst kan kännas igen genom att den lyhört lyssnar på minsta röst och skänkelinvärkan (skänkel är ridsportens ord för ben). Medans den distraherade hästen inte uppfattar människan som en indirekt ledare och igenkänns som okänslig och fokucerar ofta på oviktiga föremål längre bort istället för ryttaren. Det är sällan man stöter på en häst med endast inslag av ett av dessa, de allra flesta har lite av varje, gäller dock att avgöra vilket som dominerar av dem båda.

Steg två är att jag granskar hästens allmäntillstånd, en glansig och tät hårbotten är ett "kvitto" på en korrekt utfodring. En fast och jämn muskelsättning tyder på väl avvägd träning. Profilen över korsryggen och övriga bakdelen bör uppvisa angenämt runda former. Då hästar som arbetats i mycket snabb galopp oftast får en ökad muskelaturutvecklig i bogarna (Främre partiet på hästen)– något man kan konstatera hos galopp- och fältävlandshästar. Kraftfull muskleatur på halsens undersida visar att hästen har en tendens at "gå över tygeln" vilket påverkar rygg- och bakbenskmusklelaturen negativt. Om hästen däremot visar sig mycket spänd i musklerna över rygg-länd-kors, kan vara ett resultat av tillfällig överansträngning.

Efter ha granskat hästens allmäntillstånd, bildar jag mig en uppfattning om hästkroppens proportioner. De kan antingen vara kvadratisk-, högrektangulär- eller lågrektangtulär -häst. De flesta ryttare söker "ridhästmodellen" vilket är den så kallade kvadratiska hästen. Hästens kroppsbyggnad har betydelse för  förmågan att arbeta i rätt from under ryttaren men också till vilken gren den ska användas till.

Ett livligt öronspel och ett vaket uttryck i övrigt är bara positivt. Glöm ej att granska ganascherna (redskap hästen har i munnen)! Trånga ganascher kan vålla problem eftersom öronspottskörtlen kan komma i kläm när hästen går på tyglen (dvs böjer/trycker huvudet nedåt). Granska sedan halsens längd och form. Halsen utgör hästens viktigaste balansorgan och bör därmed vara lång och väl ansatt. En kort och tjock hals försvårar de snabba balansförskjutningarna som ofta blir nödvändiga under ridning på hinder och i terräng.

 

 

Granska

Hur ägaren hanterar och är gentemot hästen

Står den lugnt i stallet, är den själv?

Hur hästen reagerar mot ljud och plötsliga rörelser, är den bakskygg?

Hur den rör sig i alla tre gångarterna (skritt,trav,galopp) i båda varven, är den stel, går den inte i takt, balans eller rent?

 

 

8.Vid köp:

Viktiga frågor som köpare och säljare måste vara överens om:

- Öppet köp?

Vid öppet köp står köparen risken för vad som kan hända med hästen under tiden för öppet köp. Vid öppet köp är köpet genomfört fullt ut men med rätt för köparen att återlämna hästen inom en viss överenskommen tid.

- Ha hästen på prov?

Viktigt att vara överens om hur länge köparen ska ha hästen på prov, sätt upp ett datum för prövotiden. Det rekomenderas att man veterinärbesiktar hästen före och efter, så att inga komflikter uppstår pga att hästen senare blev halt eller andra otrevligheter.

- Pris och dess betalningssätt?

Sammanlagda priset för hästen inkl moms (om det tillkommer). Kan betalas kontant och i såfall ska ett datum bestämmas då betalningen ska ske.     Idag överför de flesta via banken, kolla då innan hästen flyttas någonstans att pengarna verkligen överförst. Många säljare kräver att köparen ska lägga en handpenning på hästen, vanligast är då 10% av hästens totala kostnad. Detta för att inte involvera sig med oseriösa köpare. Den summan återges sedan när betalningen för hästen sker. Lite som en försäkring

När väl hästen är betalad ska språngmedel, registeteringbevis eller annan identifikationshandling överlämnas till köparen.

- Veterinärbesiktning? När,var,hur och pris?

Ska köpare eller säljaren bekosta veterinärbesiktningen av hästen innan köp? Ofta delar de på kostanden, men det viktigaste är att båda partens tagit del av utlåtandet från veterinären. Sätt upp ett datum för besiktningen och var, det är verkligen att rekomendera att det görs på en klinik. Om du som köpare ser att "din" häst blivit veterinärbesiktad hemma, så ifrågasätt det (beroende på pris och användningssyfte). Ytterligare en fråga att ta itu med är om hästen ska röngt, och i såfall bara benen, ryggen eller hela hästen? Det blir en väldigt dyr historia men i vissa fall nödvändigt. Dock så rekomnederar man att inte röntga, då man kan hitta små fel som aldrig har eller kommer ha någon påverkan på hästen. Men eftersom det är upptäckt nu så kan du inte helförsäkra hästen.

- Försäkringar?

När en häst övergår i annans ägo upphör försäkringen. Försäkringen kan dock föras över på en ny ägare (rekomenderas starkt!). För det är just vid försäkringsbyte mellan olika försäkringsbolag som, vid en tvist, blir till nackdel för köparen. Det är därför säkrare att ta över en försäkring. Ha sedan hästen relativt högt försäkrad det första 6 månaderna, då fel ofta om några finns, uppträder. Om hästen inte går att fullförsäkra efter 30 dagar efter köpet så ska köpet upphöra, om överenskommet.

- Leverans?

När övergår "ansvaret" från säljaren till köparen? Antingen när hästens sista ben lämnar transporten hos köparen, eller när dess sista ben beträder transporten för att transporteras till köparen. Sjävla ansvarspunkten är viktig att vara överens om innan hästen lastas in!

- Vad ska hästen användas till?

Någon eller några av följande ändamål för hästen ska kryssas i, när man fyller i ett köpekontrakt; hoppning (tävling), dressyr (tävling), fälttävlan, avel, voltige, distansritt, promenadhäst, trav (tävling), galopp (tävling), körning, lektionshäst eller/och allroundhäst. Viktigt att kryssa i rätt! En häst som du köper för att tävla ska inte ha ikryssat för; promenadridning.

- Vad gäller vid tvist?

Antingen kan man låta det överlämnas till allmän domstol, eller annan överenskommelse. Om en annan överenskommelse finns, var mycket nogrann och tydlig! Vanligast är dock att överlämna till allmän domstol.

 

9. Avtal och lagar

- Rätt säljare
rvissa dig om vem du gör affär med. Och att säljaren verkligen har rätt att sälja hästen. Är det en privatperson, ett företag, eller kanske ett konkursbo som är säljare? Eller har säljaren utsett ett ombud? I så fall måste ombudet alltid styrka sina rättigheter med en skriftlig fullmakt.

 

- Hästaffären och lagen
Köplagen och konsumentköplagen reglerar handeln med hästar. Köplagen gäller när köpet sker mellan två privatpersoner eller mellan två näringsidkare samt när en näringsidkare köper något av en privatperson. Om däremot en privatperson köper hästen av en näringsidkare skall istället konsumentköplagen normalt tillämpas.

Säljaren ansvarar endast för fel som uppkommit under den tid han bär står faran för felen. Vid konsumentköp bär han risken till dess att hästen avlämnats till köparen.

En förutsättning för att få åberopa ett köprättsligt fel gentemot säljaren är enligt köplagen att man inte märkte eller borde ha märkt felet vid en undersökning före köpet (s.k. undersökningsplikt).

Dessutom gäller enligt såväl köp- som konsumentköplagen att man som huvudregel måste reklamera felet inom en viss tid från det att man upptäckte felet. Om felet visar sig inom sex månader från riskens övergång presumeras felet ha uppkommit före köpet (s.k. dolda fel).

 

Tänk på att

En grundlig hästbesiktning är A och O.

Ställ alltid frågor om tidigare sjukdomar och behandlingar.

Betala inte hästen innan den överlämnas till dig.

Kontrollera hästen noggrant så fort du får hand om den.

Får du en misstanke om fel hos hästen – reklamera detta snarast.

Och se också till att dokumentera detta fel så snart som möjligt, till exempel med veterinärens hjälp.

 Gallery — Mia Owens Photography

Postat i kategorin: Tips!
04 Sep kl. 12.06

Free riding

Postat i kategorin: En vanlig dag på Sackum
03 Sep kl. 14.15

Zhelio!

I helgen var ju jag som sagt uppe i Västerås på mammas hästgård och umgicks med henne och min syster! Vilket var superkul och var verkligen skönt att slippa tänka!

Men iaf vi var på bio, gick på stan och lite sånt vilket också var superkul!
Men der roligaste av allt var att på Söndagen fick jag rida en lusitanohingst vilket var superroligt! Det roligaste på länge! Dessutom var han väldigt utbildad inom dressyr vilket var ännu roligare + att både mamma och min syster lärde mig en massa nytt som jag kommer använda mig av i fortsättningen också! Så det kommer absolut testas på Storm! 
Tänkte iaf bjuda på bild + film från när jag red på Zhelio, filmen är dock inte så lång! (eller så bra kvalite)
 
 
Postat i kategorin: En vanlig dag på Sackum, Videos
03 Sep kl. 10.15

Bra att veta om hästar i trafiken!

Hur fungerar en häst?

Hästen har dålig syn, särskilt rakt fram, men har väldigt bra hörsel och luktsinne.

Hästen är ett flyktdjur, vars instinkt är att först fly när något okänt hörs/ses och

därefter  se efter vad det var för konstigt. Denna instinkt har hästen kvar oavsett

att den har varit ”civiliserad” i mer än 5000 år.

Men kan hästen inte fly utan känner sig trängd så slår den bakut som försvar.

I och med att hästen ser dåligt så kan den uppfatta en fladdrande plastpåse i dikeskanten

som en anfallande leopard – och då gäller det att fly!

En cykel som närmar sig bakifrån – nästan ljudlöst – som ett jagande rovdjur.

Eller en bil med okänt ljud (t.ex. skramlande släpvagn, däck som frasar i snösörja)

– som kanske en hel flock på jakt.

Som du nu förstår är hästen ett väldigt känsligt djur som reagerar på allt ovanligt.

Exemplen är många, så kan t.ex. en skidåkare vara hotande – något djur som rör

sig på det sättet fi nns inte i hästens värld.

Ju större förtroende hästen har för människan som sitter på dess rygg, i en vagn

bakom eller går bredvid, desto bättre kan hästen ”förtränga” sin flyktinstinkt,

men helt försvinner den aldrig. Så hur snäll hästen än ser ut, kan den plötsligt

hoppa till.

En stor häst väger mellan 500 och 600 kg – nästan lika mycket som en älg!

Bra att känna till

om hästar i trafiken

 

Vad kan du göra om du möter en häst i trafiken?

1. Sakta ner, invänta gärna tecken från ryttaren, ha ögonkontakt om möjligt,

och kör lugnt förbi med så mycket plats emellan dig och hästen som

vägen tillåter.

2. Stanna om du ser att hästen uppträder nervöst.

3. Undvik kraftiga inbromsningar, häftig gasning, tuta inte och om du kör

lastbil eller motsvarande med tryckluft, ska du veta att dessa trycklufts-

”puffar” kan utlösa ”alarmsignal hos hästen.

4. Om ryttaren styr ut i körbanan vill ryttaren signalera att du antingen kör

för fort eller att det är olämpligt att passera just då. Så fort ryttaren hittar

en plats där det är lämpligt att köra förbi kommer hon styra hästen åt

sidan. Medan du väntar på att kunna passera så håll ett rejält avstånd till

hästen så att den inte känner sig jagad.

5. Tänk på att om du saktar ner och väntar in lämpligt tillfälle då du kan

passera hästen tar det kanske nån minut, men om du tränger dig förbi kan

en olycka lätt hända, där häst, ryttare och din bil kanske skadas. (Och i de

allra fl esta fall blir det bilföraren som får ersätta skador på bil, häst och

ryttare.)

6. Genom ömsesidig hänsyn och respekt kan vi alla ha trevligt på vägen och

med ett leende blir resten av dan solig!

003 || - Quizlet.nl

Postat i kategorin: Tips!
03 Sep kl. 08.39

Bus häst

Igår blev det aldrig någon bloggning från min del, men ska skriva ihop ett inlägg lite snabbt nu. 
Red ut till åkern och red lite dressyr, men tog någon varv i skogen och skuttade över dom små hindren som var uppe där. Hade en mycket pigg häst, men hon tyckte det var roligt. 
Sen fortsatte vi ute på åkern och red lite dressyr. Övade mycket på min sits, men Molnia kändes väldigt fin till vänster men något stelar i höger. Men hon släppte igenom helt okej tillslut och då skrittade vi genom skogen och hem igen =)
En trevlig ridtur!
 
/Sanna
 
 
Postat i kategorin: En vanlig dag på Sackum, Molnia
02 Sep kl. 17.32

Nya saker!

Fick även en del nya ridsaker av mamma och min syster i helgen!
Av mamma fick jag ridbyxor, en tröja, och en rid bh
Av min syster fick jag ett par chaps!
Tackar er oerhört mycket! <3
 
Postat i kategorin: Shopping
01 Sep kl. 22.20

Tillbaka!

Hej på er!
Nu är jag tillbaka efter en oerhörd skön paus på livet när jag vart uppe i Västerås på mammas hästgård och bara fått slippa tänka och få vara lite! 
Jag och min pojkvän gjorde ju slut osv.. Så har vart lite mycket! Så detta var verkligen vad jag behövde!
Tänkte berätta mer imorgon om vad jag gjort osv.. Och har även fått lite nya grejer jag tänkte visa er ;) Men det kommer imorgon! 
För nu måste jag sova då jag ska upp tidigt till skolan imorgon, så det är tillbaka till verkligheten nu igen!
Sen imorn blir det ridning då jag tänkte öva lite med Storm det jag har lärt mig under helgen ;) Men nu ska jag inte försäga mig för mycket!
Utan imorgon kommer ni få se vad jag gjort under helgen som sagt!
Ha det bra så hörs vi!

Kram Johanna
 
Postat i kategorin: En vanlig dag på Sackum
01 Sep kl. 16.14

Prova något nytt idag :o

För Molnias del var det ju planerat att skritta lite lugnt idag. Och eftersom ja hade med mig min granne så kunde jag ju inte rida ut. Så jag bestämde mig för att tömköra henne istället. Vilket gick super bra, böjd och fin mestadels. 
Kanske höll på i ca. 20 min så hoppade jag upp på henne lite utan tyglar eller någonting. Men eftersom hon lyssnar såpass bra på vikthjälperna så vart det inga problem att svänga eller stanna. Svänga var väl lite knepigt till en början, men när hon förstod så var de inga problem. Ååh, så synd att ingen fotade :(
 
/Sanna
 
 
Postat i kategorin: En vanlig dag på Sackum, Molnia
01 Sep kl. 14.11

Ponnyridning ;)

Hej!
 
Solen sken ute imorse men nu vet ja inte vart den tagit vägen =( Iaf så följde min granne med upp till stallet, en tjej på 8 år. Så blev Röskva som fick aggera nybörjar häst, hon har ridet henne förut så hon ville ha henne igen. Red ut på en åker och skrittade runt lite där tills hon ville gå hem igen. Sen fick hon bli min hjälpreda i stallet hehe, så duktig så ;)
 
/Sanna
 
 
Postat i kategorin: En vanlig dag på Sackum, Röskva
01 Sep kl. 09.38

När?

Mångar har delade åsikter om NÄR man är förstor för sin häst. Vad tycker ni? vart går gränsen för er? När tycker NI att man är för stor för sin häst? Dela gärna med er av era åsikter.

Själv tycker jag väl att man är förstor för hästen när man inte kan hitta balansen och man bara är ett störande moment för hästen, har benen när till knärna / under knärna osv. Men sen så skadar det aldrig om man skulle rida en häst som är för liten EN gång under en kort tid. Men är en annan sak om man är förstor för sin häst och rider den 7 gånger i veckan. Menar att om man rider en för liten häst 1 gång i månaden, visst det gör ingenting. Men ja ni förstår vad jag menar.
 
/Sanna
 
 
Postat i kategorin: En vanlig dag på Sackum