Det finns en uppsjö av olika typer av mag-tarm preparat som sägs stabilisera hästens bakterieflora i tarmen. För vad är det egentligen som händer när hästen blir lös i magen? Hästen som jäser sitt foder i grovtarmen har ett extremt komplext system av miljarder bakterier som samverkar i en unik balans att bryta ner fodret som hästen stoppar i sig. Om hästen byter foder eller äter något som den inte är van vid, så kan det hända att pH-värdet i tarmen förändras, vilket gör att vissa "bra" bakterier inte överlever. När dessa bakterier dör så lämnar de plats åt andra - som i sin tur blir fler. Vissa bakterier som egentligen är "bra" för magen, kan bli farliga i för stor mängd. Vi har då skapat en obalans i mag-tarm kanalens bakterieflora.

För att hästens mage ska fungera optimalt så ska de finnas x antal av bakterie nr 1 och x antal av bakterie nr 2 osv.....när balansen störs och det finns mer eller mindre av vissa bakterier, jämfört med det optimala läget, så reagerar tarmen och kan ej längre hålla tillbaka vatten som den ska. Mer vatten åker med ut istället för att hållas kvar och hästen blir lös i magen.
Om man då ska fixa detta - så vore det optimala att bara tillsätta mer av den bakterien som saknas - och ta bort en del av de bakterier som blivit för många. Problemet som vi står inför - är att vi INTE VET vilken eller VILKA av alla miljarder bakterier som blivit obalanserade. Om vi visste det - så skulle inte detta vara ett problem över huvud taget.


Nästa problem vi står inför är att alla hästar har en individuell uppsättning av bakterier. En häst som är lös i magen behöver inte ha samma rubbning av bakterier som en annan häst som är lös i magen, det är därför som det inte finns en gyllene medicin som fungerar på alla!
Det finns som sagt en uppsjö av olika preparat som alla sägs stabilisera mag-tarm floran och fixa hästens lösa mage. Om det preparatet som du köper och provar, innehåller precis det som din häst saknar - så kan det hjälpa, men om det inte innehåller det som din häst saknar, så är det alltså ingen garanti att det fungerar, enkelt förklarat. Trots att man forskat mycket intensivt inom detta område de senaste åren så har man endast kommmit fram till hur extremt komplext ämnet är, och hur extrema variationer det finns mellan alla bakterier i hästarnas flora.

Av ett 20-tal produkter man testat så var det knappt en handfull som verkligen innehöll de bakterierna som stod på förpackningen. Och även om de kunde hittas i burken, så fanns de inte i den utlovade mängden. Dessutom så fanns det inget preparat som innehöll mer än 6 olika bakterier. Om din häst mag-tarm flora blivit rubbad och någon eller några av de miljarder olika bakterierna har förändrats i mängd - hur stor är då sannolikheten att det är just de 6 bakterierna som finns i burken du nyss köpt? Det kan vara så - och i många fall fungerar det! Jag vill vara att ni ska få lite perspektiv på vilket komplex system vi egentligen talar om!

Av dessa anledningar så är det viktigaste rådet till hästägare med hästar med lös mage att man ska se till att de dricker tillräckligt mycket vatten eftersom de annars lätt blir uttorkade. Undersök kvalitén på grovfodret och byt annars foder och se om det hjälper. Man kan absolut prova ett mag-tarm stabiliserande preparat men det går inte att garantera att detta kommer hjälpa din häst. Där jag jobbar har vi sett en del hästar som blivit hjälpta av Pro-Equo och eller Pro-Bimin. Det finns nu ett nytt preparat som heter Suceed som nu testas på några. Hästar med känslig mage som ska stå på medicin kan också få hjälp av Pronutrin.